Oude Ambachtsschool

Zwolle
Oude Ambachtsschool
  • Residential
  • Public
  • Transformation
  • Restoration
  • Sustainability

The former technical school ‘Oude Ambachtsschool’ in Zwolle has been repurposed into starter homes and studios. The national listed building by architects Baart and Krook dates from 1934 and has been sustainably renovated and transformed into a contemporary residential-commercial complex.

The building consists of two wings, each three storeys high, which are located at right angles to each other, meeting in a central staircase. The outside corner is the location of the formal entrance, whilst the inside corner was the original pupil entrance. Both wings have central corridors with classrooms either side. On the ground floor, the classrooms have been repurposed into studio spaces. The first and second floor now house starter homes: spacious, tall and bright classrooms with a fixed core of sanitary and kitchen facilities.

  • Design: 2007-2008
  • Client: Woningstichting SWZ - DLH Ontwikkeling
  • Location: Zwolle
  • Delivery: 2010
395
Main entrance for delivery
396
Fragment of richly detailed facade

To enhance the comfort of the homes, a second façade has been added to the original steel façade. The appearance of the façade is thus retained, while the accommodation is protected from sunlight, noise and heat loss. The original function of the building is still visible in the monumental staircase and the spacious corridors. The building has been restored to be future-proof - energy use has been greatly reduced, sustainable energy is produced using thermal energy storage and a ground source heat pump. In addition, sustainability has been a high priority in the selection of materials and detailing.

397
Entrance portal of the former Oude Ambachtsschool
398
Entrance portal of the former Oude Ambachtsschool
865
Corridor zone
866
Double facade on the track side

‘The former technical school has been sustainably transformed into studios and starter homes, whilst retaining its monumental quality.’

Sjoekie de Bijll Nachenius, Architect and managing director
399
Interior apartment with fixed core for kitchen and sanitary
400
View of the second facade behind the monumental facade

Similar projects

Project team

Armand Bos Sjoekie de Bijll Nachenius Bas van Duijnhoven Mirjam Steins
More information about this project? We are happy to tell you.