Stadhuis Gennep

Gennep
Stadhuis Gennep
  • Publiek
  • Interieur
  • Restauratie
  • Verduurzaming

Het monumentale stadhuis van Gennep (1620) is gerestaureerd. BiermanHenket heeft het restauratie- en inrichtingsplan gemaakt en het uitvoerongsproces begeleid.  Als eerst is de raadszaal aangepakt: zij heeft een grondige metamorfose ondergaan. De historische zaal is duurzaam gerestaureerd en voorzien van speciaal hiervoor ontworpen meubilair, dat aanpasbaar is aan het multifunctionele gebruik. Het grote vloerkleed is de eyecatcher; hierin is de rijke historie van de stad verbeeld.

De werkzaamheden aan het interieur en exterieur zijn gefaseerd uitgevoerd, onder andere om de bewoners van de schoorsteen niet te storen: een ooievaarskoppel heeft hier haar vaste broedplaats. De werkzaamheden aan het dak vonden daarom plaats na het broedseizoen van de ooievaars. Het dak, de gevel en het glas in lood zijn gerestaureerd en de kozijnen geschilderd. Het leistenen dak en een deel van de zandstenen gevelelementen worden gedeeltelijk vervangen. En de ruimtes in het souterrain zijn aangepast voor Stichting Monarch (Monumenten en Archeologie).

  • Ontwerp: 2018
  • Opdrachtgever: Gemeente Gennep
  • Locatie: Gennep
  • Oplevering: 2018-2020
524
Stadhuis in de stad
197
Overzicht raadszaal

De raadszaal wordt multifunctioneel gebruikt: het doet dienst als huwelijkslocatie, als vergaderzaal en wordt jaarlijks gebruikt voor de sleuteloverdracht bij aanvang van carnaval. Ook vinden hier de raadsvergaderingen plaats. Dit vraagt om flexibel interieur dat op vele manieren inzetbaar is. Verder is een uitgebreide av-installatie aangebracht, zodat de raadsvergaderingen live gestreamd kunnen worden. De toiletgroepen zijn gemoderniseerd en facilitaire voorzieningen zoals pantry's en opslag toegevoegd.

Een bijzonder tapijt is ontworpen voor de zaal. Als inspiratie is het prentenarchief van de gemeente gebruikt en de Genneper skyline. De ooievaars die op het gebouw wonen zijn ook in het tapijt verwerkt. Geel en rood zijn de kleuren van Gennep.

De raadszaal is verduurzaamd, rekening houdend met het monumentale karakter van de ruimte. De ramen zijn voorzien van achterzetramen, er is ledverlichting aangebracht en de zaal is voorzien van een duurzame luchtbehandelingsinstallatie die zorgvuldig is geïntegreerd in het monument.

Raadszaal voor-na

Raadszaal voor-na
Raadszaal voor-na
Situatie voor renovatie
Situatie na renovatie
195
Detail van raadszaal met speciaal ontworpen vloerkleed
196
Flexibel meubilair raadszaal

"Het ontwerp voor de herinrichting van de raadszaal is gebaseerd op de historische kleuren die in het gebouw terugkomen: bloedrood en oker. Het tapijt is bovendien speciaal ontworpen voor de zaal en verbeeld de rijke historie van de stad."

Yvonne Segers-van Wilderen, partner en projectarchitect
200
Speciaal ontworpen vloerkleed met daarin verbeeld de rijke historie van de stad

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.