Kantoor Zayaz

's-Hertogenbosch
Kantoor Zayaz
  • Kantoor
  • Transformatie
  • Interieur
  • Restauratie
  • Verduurzaming

Het kantoor van woningcorporatie Zayaz - met ruim 13 duizend woningen de grootste woningbouwcorporatie in ’s-Hertogenbosch - is getransformeerd naar een hedendaagse werkomgeving. De kantoorinrichting is open en flexibel: een prettig werkklimaat volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Zowel de verduurzaming van het gebouw als de inrichting is ontworpen.

Het oorspronkelijk sobere metselwerk gebouw uit 1979 is volledig gestript. Alle binnenwanden, plafonds en vaste inrichtingselementen zijn verwijderd. Alle kozijnen zijn voorzien van isolatieglas en de vloer en het dak zijn geïsoleerd. Er is geïnvesteerd in verdere verduurzaming middels een luchtwarmtepomp, PV panelen, een groen dak en optimalisatie van daglichttoetreding.

  • Ontwerp: 2014
  • Opdrachtgever: Zayaz
  • Locatie: 's-Hertogenbosch
  • Oplevering: 2015
239
Entreehal met vergaderruimtes, spreekkamers en centrale kern uit bamboe
240
Entreehal met ontvangstmeubel

Het exterieur van het kantoorgebouw is slechts beperkt aangepast. De voormalige werkplaats aan de achterzijde is aan de buitenzijde geïsoleerd, gepleisterd en van PV panelen en een groen dak voorzien. In het hoofdgebouw zijn stalen puien vervangen voor geïsoleerde aluminiumpuien. De entree heeft door de sloop van de oorspronkelijke borstwering en de toevoeging van twee brede luifels een meer open en welkom karakter gekregen.
 

De nieuwe centrale kern met toiletten, berg- en installatieruimtes is volledig omkleed met bamboeplaat. Ook de nieuwe naastgelegen trap is met bamboe bekleed. Het trappenhuis vormt zo één doorlopend, verticaal element; een warm en herkenbaar volume in de vernieuwde open werkruimtes op de drie verdiepingen. De trap wordt aangelicht door een nieuwe opening in het dak.
 

238
Centraal trappenhuis
248
Spreektafel naast centrale kern
249
Bespreektafel in centrale kern

'Het met bamboe beklede trappenhuis vormt één doorlopend, verticaal element; een warm en herkenbaar volume in de vernieuwde open werkruimtes op de drie verdiepingen.'

241
Verdiepingsvloer met lockers, kantoren en zicht op trap

De inrichting is licht en open vormgegeven. Nieuwe klimaatplafonds zorgen voor een prettig binnenklimaat en lichtniveau. Concentratieplekken, spreekkamers en vergaderruimtes zijn opgebouwd uit glazen wanden met speciaal voor Zayaz ontworpen prints. De verschillende verdiepingen hebben een eigen kleurstelling in vloerbedekking en stoffering van het (deels hergebruikte) meubilair.

Om de centrale kern worden een aantal plekken gedefinieerd met patronen in de vloerbedekking. Hier staan speciaal ontworpen meubels voor specifiek gebruik zoals aanlandwerkplekken, open overlegplekken, break out pantry's, lockers en kopijmeubels.

 

242
Vergader- en spreekkamer
243
Concentratieplek met print op glas
245
Eerste verdieping met aanlandmeubel

“Wat een somber gebouw zonder potentie leek, hebben we kunnen transformeren tot een lichte aangename werkomgeving. De tevredenheid van de gebruikers uit zich doordat we nog steeds worden betrokken bij gewenste aanpassingen.”

Yvonne Segers-van Wilderen, partner en architect
813
Werkplekken afgescheiden met halfhoge kasten met planten
244
Tweede verdieping met aanlandwerkplekken

De voormalige werkplaats is omgebouwd naar een werk-lunchcafé. Een grote differentiatie aan meubilair, variërend van een lange bank tot loungeplekken maken verschillende vormen van ontspanning, ontmoeten en overleg mogelijk. Een twee verdiepingen hoge pui legt de verbinding met een nieuwe, omsloten buitenruimte waarbij mooi weer ook gewerkt, vergaderd of gegeten kan worden.

Het vernieuwde kantoor is in duurzaamheid, functioneren en uitstraling een uitdrukking van de open, klantgerichte organisatie die Zayaz is. Een moderne woningcorporatie die staat voor betrokkenheid, professionaliteit en ontwikkelingsgerichtheid.

 

246
Werk-lunchcafé in voormalige werkplaats
811
Werk-lunchcafé
250
Bank in werk- en lunchcafé
814
Wandkunstwerk

'Een twee verdiepingen hoge pui legt de verbinding met een nieuwe, omsloten buitenruimte waarbij mooi weer ook gewerkt, vergaderd of gegeten kan worden.'

251
Terras werk-lunchcafé
951
Detail patroon en kleur

Vergeljikbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.