De Pastoefabriek

Utrecht
De Pastoefabriek
  • Publiek
  • Onderwijs
  • Transformatie
  • Restauratie
  • Verduurzaming

Het monumentale fabriekscomplex van het meubelmerk Pastoe is getransformeerd naar een multifunctioneel gebouwcomplex waarin onderwijs, kantoren, werkplaatsen, ateliers en restaurants zijn gevestigd. Het karakteristieke fabrieksgebouw leent zich bij uitstek voor de faculteit beeldende kunst van de Hogeschool voor de Kunsten en creatieve bedrijven: het gebouw is minimaal aangepast zodat er optimale vrijheid blijft voor de gebruikers.

Het gebouw heeft zijn rauwe, industriële uitstraling behouden en is een inspirerende omgeving geworden voor creativiteit, educatie, productie en ontspanning. Op de begane grond is de Hogeschool gesitueerd. Op de eerste en tweede verdieping zijn bedrijfsruimtes voor ondernemingen in de creatieve sector ontworpen. Aan de waterzijde zijn de zagerij en het ketelhuis getransformeerd naar café-restaurants.

  • Ontwerp: 2003
  • Opdrachtgever: Dutch Design Fabriek B.V.
  • Locatie: Utrecht
  • Oplevering: 2017
142
De Pastoefabriek: getransformeerd fabriekscomplex aan de Vaartsche Rijn
143
Hoofdentree HKU
144
Taatsdeur hoofdentree

De verschillende gebouwdelen zijn weer zichtbaar gemaakt door het verwijderen van latere toevoegingen en niet-functionele invullingen. De productiehallen en assemblagevloeren zijn in de staat gehandhaafd waarin ze werden achtergelaten. Bij de herindeling is de openheid van het fabriekscomplex zoveel mogelijk behouden. De installaties zijn in het zicht gehouden en deels hergebruikt. Het complex is waar mogelijk verduurzaamd: er is isolerend monumentenglas aangebracht en de daken zijn geïsoleerd.Een paar strategische architectonische ingrepen hebben het complex geschikt gemaakt voor het nieuwe gebruik: een nieuwe entree voor de HKU met grote taatsdeur in het hart van het complex, een nieuwe centrale trap naar de onderwijsruimtes op de eerste verdieping, stalen tochtsluizen ter plaatse van de horeca entrees. Door oude doorgangen en ramen weer te openen is doorzicht naar andere delen van het complex en naar de Vaartsche Rijn mogelijk geworden. Aan de zuidwestzijde van het complex zijn voor de restaurants grote nieuwe gevelopeningen gemaakt en een terras aan het water.

 

146
Nieuwe doorzichten entreehal
147
Restaurant de Zagerij
148
Restaurant Het Ketelhuis

“In de voormalige Pastoefabriek hebben we de bestaande kwaliteiten weer laten spreken en gecombineerd met nieuwe, strategische ingrepen. Om zo een inspirerende studie- en werkomgeving te creëren.”

Sjoekie de Bijll Nachenius, partner en projectarchitect
149
Historisch beeld
150
De fabriek in gebruik
145
Het vernieuwde complex aan de Vaartse Rijn

Vergelijkbare projecten

Meer weten over dit project? Wij vertellen het u graag