Crematorium Zuiderhof

Hilversum
Crematorium Zuiderhof
  • Publiek
  • Afscheid
  • Transformatie
  • Interieur
  • Restauratie

Begraafplaats Zuiderhof - in 1958 ontworpen door Dudok - is uitgebreid met een crematorium in een van de bestaande dienstgebouwen. De bestaande dienstwoning is getransformeerd naar condoleanceruimte en kleine aula. De nieuwe functies maken verschillende manieren van afscheid nemen en rouwverwerking mogelijk.

Het rijksmonumentale ensemble kenmerkt zich door een orthogonale structuur van gebouwen, lanen en grafvelden. Een groot voorplein, aan drie zijden begrensd door een elegante zuilengalerij, vormt de entree van de begraafplaats. Hierachter ligt de aula van Dudok die een aantal jaar geleden gerestaureerd is. Het gebied rondom het voorplein is opnieuw ingericht. In een bijgebouw is een kantoor en as-uitgifte. In de werkplaats is het crematorium gesitueerd.

  • Ontwerp: 2015
  • Opdrachtgever: Gemeente Hilversum
  • Locatie: Hilversum
  • Oplevering: 2016
818
Impressie overzicht gebouwcomplex
258
Entreegebied met rechts de nieuwe koffiekamer
255
Kleine aula, condoleance- en koffieruimte met uitzicht op de Zuiderheide

De voormalige dienstwoning is getransformeerd naar een condoleance- en koffieruimte, die ook als kleine aula gebruikt kan worden. Tussen beide gebouwen ligt een nieuwe verstilde tuin met zicht op het naastgelegen natuurgebied Zuiderheide. Met nieuw ontworpen routes en zichtlijnen is de oorspronkelijke kwaliteit van het plan van Dudok versterkt. De indeling van de ruimtes is flexibel; de vormgeving is ingetogen en sluit aan op de vormtaal van Dudok. De nieuwe functies zorgen ervoor dat de begraafplaats weer geheel up-to-date is en daardoor weer financieel rendabel is geworden. In goed overleg met verschillende betrokkenen is een integrale visie op duurzaamheid ontwikkeld, waarin de thema's energie, materiaal, mobiliteit en groen zijn meegenomen.

254
Tuin met bloemenplateau en kleine aula-, condoleance en koffieruimte (l) en crematorium (r)
256
Afscheidsruimte crematorium

'Afscheid nemen in een omgeving van monumentale architectuur met zicht op het naastgelegen natuurgebeid Zuiderheide.'

257
Crematorium ingepast in voormalig dienstgebouw
817
Speciaal ontworpen Katafalk

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.