Nationaal Onderwijsmuseum

Dordrecht
Nationaal Onderwijsmuseum
  • Cultuur
  • Publiek
  • Transformatie
  • Interieur
  • Restauratie

Het voormalige kantoorgebouw De Holland in Dordrecht is getransformeerd tot Nationaal Onderwijsmuseum. Sinds de opening van het museum in het volledig gerestaureerde monument, heeft het museum een grote sprong gemaakt in kwaliteit en aantal bezoekers. De open en lichte ruimte blijkt uitstekend geschikt voor tentoonstellingen, ontvangsten en inhoudelijke bijeenkomsten.

Het gebouw werd in 1939 ontworpen door Sybold van Ravesteyn voor brandverzekeringsmaatschappij Holland van 1859. In de jaren '80 werd het pand verbouwd tot supermarkt, waarbij het oorspronkelijke interieur volledig werd gesloopt, de gevel flink werd aangetast, en er werden allerlei volumes aangebouwd. Met de transformatie zijn alle later aangebouwde volumes er weer af gesloopt. De oorspronkelijke, prefab betonnen gevel is van binnen geïsoleerd en aan de buitenzijde gerestaureerd. Over de hele gevel is betonreparatie uitgevoerd. De eerder gesloopte prefab betonelementen zijn gereconstrueerd.

  • Ontwerp: 2012
  • Opdrachtgever: Gemeente Dordrecht, Nationaal Onderwijsmuseum
  • Locatie: Dordrecht
  • Oplevering: 2014
89
Ontvangstbalie
91
Tentoonstellingsvloer met vide naar souterrain
92
Tentoonstellingsvloer bel-etage
93
Lichtstraten en binnenpuien
601
Interieur horeca
602
Zicht op entreegebied

De betonvloer van de bel-etage is versterkt, het souterrain is een meter verdiept en er is een vide tussen beide verdiepingen gemaakt. Hierdoor ontstaat een lichte, doorlopende tentoonstellingsruimte van ruim 1000 m2. Aan weerszijden van de monumentale entree zijn een educatieve ruimte en een horecaruimte ontworpen in de oorspronkelijke vormtaal van Van Ravesteyn. De commissarissenkamer op het dak is als representatieve ruimte in de oorspronkelijke staat hersteld. Een nieuw, centraal gelegen trap- en liftelement ontsluit de drie verdiepingen. BiermanHenket heeft de inrichting van het café, de winkel, de educatieve ruimte en de entreebalie ontworpen. Het interieurontwerp is geïnspireerd op het verdwenen, oorspronkelijke interieur van Van Ravesteyn: open ruimtes, veel licht en heldere vormgeving.

De betonnen luifel boven de entree is gerepareerd en wordt kathodisch beschermd tegen corrosie. De kozijnen zijn deels vervangen door isolerende renovatieprofielen met dubbel glas en deels gerestaureerd en voorzien van isolerend monument glas. Het oorspronkelijke Articon pleisterwerk (sierpleister met natuursteentoeslag) is gerestaureerd en aangeheeld conform bestaand. Het onherkenbaar aangetaste monument van Van Ravesteyn is door een alomvattende, integraal ontwikkelde transformatie weer in de oorspronkelijke glorie hersteld. Installatietechniek, (brand)veiligheid, onderhoud, energiegebruik, functie en toegankelijkheid zijn volledig aangepast aan duurzaamheidseisen van de huidige tijd.

94
Tentoonstellingsvloer in souterrain
95
Sanitair souterrain
96
Lockers souterrain
904
Aankomst open lift eerste verdieping

De toegepaste materialen zijn onderhoudsarm en gebruiksvriendelijk, passend in het monumentale karakter van het gebouw. De beheers- en onderhoudskosten zijn in een zorgvuldige weging met de investeringskosten in een optimale balans gebracht. Middels een WKO-installatie wordt er verwarmd en gekoeld met lage respectievelijk hoge temperaturen en er wordt gebruik gemaakt van energiezuinige verlichting. De ventilatie-installatie is voorzien van warmteterugwinning. 

Het regenwater van het dak wordt geïnfiltreerd in de tuin. Om te komen tot een duurzaam museumgebouw is het GPR instrument ingezet, waarbij de categorieën Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde tegen elkaar worden afgewogen en worden geoptimaliseerd. Het onderwijsmuseum behaalde een GPR certificaat met maximale scores. Bovendien is het monumentale gebouw als eerste museum in Nederland energielabel A gecertificeerd.

Voorgevel voor-na

Voorgevel voor-na
Voorgevel voor-na
Situatie voor renovatie
Situatie na renovatie
98
Gerestaureerde gevel vóór de tuinaanleg

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.