GGD IJsselland

Zwolle
GGD IJsselland
  • Publiek
  • Kantoor
  • Zorg
  • Interieur
  • Restauratie
  • Verduurzaming

Het rijksmonumentale gebouw van de voormalige NV Elektriciteitsfabriek IJsselcentrale (Meijerink en Van der Steur, 1939) is volledig gerenoveerd en opnieuw ingericht tot een open publieksgebouw en flexibele werkomgeving. De markante entreehal is in ere hersteld door de vide terug te brengen evenals de oorspronkelijke afwerkingen. In het souterrain zijn nieuwe behandelkamers ingericht.

Een bestaand trappenhuis is gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe centrale lift; een reeks nieuwe vides en trappen legt verbindingen tussen de verschillende verdiepingen. In de kantoorvleugel zijn alle later ingebouwde inrichtingselementen, systeemwanden en plafonds verwijderd. De oorspronkelijke gang uit geglazuurd metselwerk is op een aantal plaatsen open gebroken, waardoor diagonale zichtlijnen over de breedte van de kantoorvleugel zijn gecreëerd. Een nieuw ontworpen, multifunctionele Flexkast vouwt zich om de bestaande gangwand. De Flexkast bevat aan weerszijden lockers, postvakken, een garderobe, een pantry, kopieer-/print-units en overlegnissen. In de verder open kantoorruimte zorgt het kastmeubel voor differentiatie in werkplekken. De inrichting ondersteunt de verschillende zoneringen in de werkplekken. Het gebouw huisvest naast de GGD verschillende aan gezondheid gerelateerde organisaties en ondernemingen. Er zijn ontvangstruimtes, vergaderruimtes en behandelkamers die door alle organisaties afwisselend gebruikt kunnen worden.

  • Ontwerp: 2014-2015
  • Opdrachtgever: GGD IJsselland
  • Locatie: Zwolle
  • Oplevering: 2016
683
Nieuwe entreehal, met opengewerkte vide en ontvangstbalie
682
Gerenoveerde nieuwe entreehal

De keuze van materialen, kleuren en verlichting sluit aan op de monumentale waarden van het gebouw en draagt tegelijkertijd bij aan de diversiteit en de identiteit van GGD IJsselland. Het gebouw is geheel verduurzaamd. De gevels van het monumentale kantoorgebouw zijn gerenoveerd, de bronzen kozijnen zijn gerestaureerd en voorzien van dubbele beglazing en waar nodig zijn nieuwe gevelopeningen aangebracht. De oorspronkelijke zonweringen zijn teruggebracht. Nieuwe duurzame installaties zorgen voor een sterk verlaagd energieverbruik en groter comfort.

684
Flexplek aan vide naar entreehal
685
Open kantoorverdieping met akoestische schermen

“Een oud, onaangenaam en muffig kantoorgebouw met traditionele gangen is getransformeerd tot een open en hedendaagse flexibele werkomgeving in een geliefd oud monumentaal gebouw.”

Janneke Bierman, architect
688
Overlegnissen aan de opengewerkte middengang
690
Detail lockers in flexkast
691
Gerestaureerde middengang op de tweede verdieping
692
Open kantoorvloer met bespreekhoek en printunit
693
Bespreekruimte

“We hebben dichtgezette vides en verlaagde plafonds in de centrale hal verwijderd, waardoor er een grootse ontvangsthal is ontstaan die nu royaal van daglicht is voorzien: aangenaam voor alle bezoekers én zorgvuldig terug naar de situatie zoals architect Van der Steur het in 1939 ontworpen heeft.”

Joep van As, projectleider

Entree en vide voor-na

Entree en vide voor-na
Entree en vide voor-na
Vorige situatie
Nieuwe situatie
694
Gerestaureerde bronzen kozijnen
947
Gerestaureerde gevel

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.