Residentie Nederlandse Ambassade

Bangkok
Residentie Nederlandse Ambassade
  • Wonen
  • Restauratie
  • Nieuwbouw

De villa in Victoriaanse stijl is volledig gerestaureerd en als representatieve ambtswoning ingericht. Aan de achterzijde van de villa is een nieuwe vleugel ontworpen voor de privévertrekken van de ambassadeur. Een langgerekt volume onder een flauw hellend zadeldak sluit in compositie en materiaal aan op het bestaande gebouw. 

Het oorspronkelijke woonhuis van de Thaise hofarts wordt gebruikt voor officiële ontvangsten en als gastenverblijf. De woonvertrekken van de nieuwe vleugel bevinden zich grotendeels op de eerste verdieping, met uitzondering van een grote tuinkamer. De vleugel staat naar analogie van lokale architectuur grotendeels op kolommen. Louvredeuren voor ramen en puien zorgen voor privacy, ventilatie en bescherming tegen zoninval. In opengedraaide stand ontstaat door deze panelen een sterke ritmiek in het gevelbeeld. De op de begane grond gelegen carport, keuken en personeelsverblijven zijn naar de buitenzijde van de tuin gericht om de privacy van de bewoners te garanderen. Een groot terras onder de private woonruimte kijkt uit over de exotische tuin, welke opnieuw is ingericht door Michael van Gessel.

  • Ontwerp: 2002-2003
  • Opdrachtgever: Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Locatie: Bangkok
  • Oplevering: 2007
570
Gerestaureerde residentie met uitbreiding (links)

Salon voor-na

Salon voor-na
Salon voor-na
Situatie voor renovatie
Situatie na renovatie
566
Salon interieur
567
Eetkamer interieur

'Het oorspronkelijke woonhuis van de Thaise hofarts wordt gebruikt voor officiële ontvangsten en als gastenverblijf. Naast een nieuw ontworpen uitbreiding, is het historische woonhuis - waaronder de royale trappartij - gerestaureerd.'

568
Gerestaureerde trappenhal
569
Detail gerestaureerde trap met extra vlucht naar souterrain
941
Detail nieuwe vleugel met doorzicht naar Kanselarij

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.