Huidekoper

Amsterdam
Huidekoper
  • Kantoor
  • Transformatie
  • Verduurzaming

Een zeventiger jaren kantoorgebouw met parkeergarage in het centrum van Amsterdam heeft een gedaanteverwisseling ondergaan. Functioneel, ruimtelijk en energetisch voldeed het gebouw niet meer aan deze tijd. Niet alleen werd de architectuur gemoderniseerd door het bestaande gebouw tot op het betonskelet te strippen en te voorzien van nieuwe gevels en een nieuw interieur, ook is het gebouw uitgebreid met twee verdiepingen. Een uitdagende opgave, vanwege de gevoelige locatie in de binnenstad van Amsterdam.

Het trapeziumvormig bouwvolume met gevels aan de Huidekoperstraat en de Pieter Pauwstraat bestond voorheen uit drie lagen parkeren en daarop drie lagen kantoorruimte. Na renovatie is het kantooroppervlak vergroot en het aantal parkeerplaatsen verkleind. De uitbreiding op het dak, een zinken kap waar sculpturale, driehoekige ramen in zijn opgenomen, biedt een spectaculair uitzicht over de stad. Een deel van de parkeergarage is getransformeerd tot verhuurbare ruimte ten behoeve van een betere aansluiting van het gebouw op de straat. In de nieuwe dubbelhoge ruimte op de begane grond is een royale ontvangst- en horecaruimte toegevoegd. De flexibele kantoorvloeren faciliteren werkplekken aan de gevel en overleg- en vergaderruimten in het hart van het gebouw. De entreezone is vernieuwd en verkeersruimten met trap en liften zijn geheel gerenoveerd. 

  • Ontwerp: 2017-2019
  • Opdrachtgever: Bridges Real Estate
  • Locatie: Amsterdam
  • Oplevering: 2019
204
Gevel aan Huidekoperstraat
208
Fragment van gevel Huidekoperstraat

Waar de architectuur - mede door de aanwezigheid van het parkeren op de eerste drie lagen - voorheen een gesloten uitstraling had, voegt het gebouw zich nu op vanzelfsprekende wijze in het stedelijk weefsel van de stad en legt op straatniveau contact met zijn omgeving. De nieuwe gevels kennen een klassieke opbouw, met een plint, middendeel en dak beëindiging. De begane grond heeft een royale maat gekregen met zes meter hoge puien, die plaatselijk zijn ingevuld met speciaal ontworpen roosters. De roosters onttrekken aan de Pieter Pauwstraat de parkeergarage uit het zicht. Hier zijn tevens plantenbakken toegevoegd om bij te dragen aan de vergroening van de stad. De detaillering is zo uitgevoerd, dat er zoveel mogelijk schaduwwerking en een verfijnd lijnenspel ontstaat. Een warmtepompinstallatie, hoge isolatiewaarden van de schil en nieuwe, zuinige installaties maken het een kantoorgebouw met een zeer laag energieverbruik. Daarnaast ligt het dak vol PV-panelen, onzichtbaar vanaf straatniveau. Het gebouw is all-electric en klaar voor een duurzame toekomst.

207
Ritmiek van sculpturale ramen dakopbouw
209
Zicht op Rijksmuseum
205
Gevel aan Pieter Pauwstraat
211
Geïntegreerde plantenbakken aan de parkeergarage zijde

Gevel Huidekoperstraat voor-na

Gevel Huidekoperstraat voor-na
Gevel Huidekoperstraat voor-na
Situatie voor transformatie
Situatie na transformatie

"In het ontwerpproces is er rekening gehouden met de gevoelige bouwlocatie in de binnenstad, door zo te detailleren dat er zoveel mogelijk geprefabriceerd kon worden. Op die manier is de overlast voor de omringende bewoners tot een minimum beperkt."

Janneke Bierman, directeur en projectarchitect
792
Interieur horeca op begane grond
212
Zicht op gevel Pieter Pauwstraat

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.