Uitbreiding kerk

Middenbeemster
Uitbreiding kerk
  • Cultuur
  • Publiek
  • Interieur
  • Restauratie
  • Nieuwbouw

De kerk van Middenbeemster is voor haar gebruik als gemeenschapshuis uitgebreid met een nieuw volume. In de nieuwbouw zijn aan de kerk ondersteunende voorzieningen opgenomen: een foyer, een keuken, toiletten, repetitie-, kantoor- en jongerenruimtes. De uitbreiding is gedeeltelijk verzonken in de terp en is ingetogen vormgegeven in een sobere, antraciete kleurstelling. 

De Nederlands Hervormde Kerk in Middenbeemster werd in 1615, vlak na de drooglegging van de polder, in renaissancestijl ontworpen door Hendrick de Keyser. Het gebouw maakt deel uit van het Unesco Werelderfgoed van de Beemster en is recent gerestaureerd. De kerk functioneert als gemeenschapshuis: behalve kerkelijke diensten worden er tentoonstellingen, bijeenkomsten en concerten georganiseerd.

  • Ontwerp: 2006
  • Opdrachtgever: Protestantse Gemeente Beemster
  • Locatie: Middenbeemster
  • Oplevering: 2012
800
Zicht op uitbreiding en kerk
314
Abstracte uitbreiding, verzonken in het talud

De Nederlands Hervormde Kerk in Middenbeemster werd in 1615, vlak na de drooglegging van de polder, in renaissancestijl ontworpen door Hendrick de Keyser. Het gebouw maakt deel uit van het Unesco Werelderfgoed van de Beemster en is recent gerestaureerd. De kerk functioneert als gemeenschapshuis: behalve kerkelijke diensten worden er tentoonstellingen, bijeenkomsten en concerten georganiseerd.

Naast het monument is een nieuw volume met ondersteunende voorzieningen gerealiseerd.
Het volume is qua ligging en omvang ondergeschikt aan de monumentale kerk: het ligt verzonken in de terp. Het nieuwe gebouw refereert aan de lokale Beemster architectuur, maar heeft een eigentijdse materialisatie en detaillering.

848
Aansluiting paviljoen op de kerk
846
Nieuwe toegangsdeur naar de uitbreiding

Het exterieur bestaat uit een natuurstenen basement, een volledig transparante begane grond en een met hout bekleedde kap die is afgedekt met keramische leien. De kap is aan de binnenzijde volledig bekleed met hout en in de nok voorzien van een bovenlicht. Een zwevende glazen gang verbindt de uitbreiding met het monumentale kerkgebouw.

313
interieur kerk
310
Binnenzijde paviljoen
847
Achterzijde paviljoen

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.