Kantoor De Nieuwe Ooster

Amsterdam
Kantoor De Nieuwe Ooster
  • Publiek
  • Afscheid
  • Verduurzaming
  • Nieuwbouw

In de facilitaire zone van begraafplaats De Nieuwe Ooster is een langgerekt, transparant gebouw ontworpen. In het zeer duurzame gebouw zijn de personeelsruimten en een rouwcentrum opgenomen. Het gebouw is geheel ontworpen volgens de principes van Industrieel Flexibel en Demontabel Bouwen (IFD) en het gebouw is volledig geprefabriceerd.  

De zwevende plint, de ritmiek van houten kolommen en spanten en een slanke, uitkragende dakrand geven het gebouw het karakter van een paviljoen. Het gebouw ligt half ingegraven in het talud van de naastgelegen uitvalsweg. Het deel van het gebouw met kantoren, kantine en personeelsruimten voor de onderhoudsdienst richt zich in twee verdiepingen op deze verkeersader. Het deel met het rouwcentrum opent zich richting de parkeerplaats van de begraafplaats. Op ingenieuze wijze zijn vier rouwkamers, twee foyers en ondersteunende faciliteiten met elkaar verweven. Met schuifwanden zijn verschillende combinaties van ruimten te maken. Houten lamellen voor de glazen puien breken het daglicht en zorgen voor privacy.

  • Ontwerp: 2009
  • Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost
  • Locatie: Amsterdam
  • Oplevering: 2012
824
Overzicht van kantoor en rouwcentrum
823
Entree kantoor en rouwcentrum

Het kantoor en rouwcentrum is een zeer duurzaam gebouw. Op de betonnen souterrainvloer is een houtconstructie geplaatst met daarop weer een prefab betonvloer. De gevels bestaan uit geprefabriceerde houten invullingen. Het gehele gebouw is flexibel en demontabel gedetailleerd. Warmte Koude Opslag gecombineerd met een warmtepompinstallatie zorgt voor lage temperatuur verwarming en hoge temperatuur koeling. Met betonkernactivering wordt het gebouw verwarmd en gekoeld. Energiezuinige circulatiepompen zijn toegepast voor de distributie van de warmte en koude binnen het gebouw. De volledige warmtevraag van het gebouw wordt met de warmtepompinstallatie opgewekt. De verlichting is energiezuinig uitgevoerd, voor een groot deel in LED. De energiebehoefte wordt voorzien door duurzaam geproduceerde elektriciteit, waardoor het kantoor en rouwcentrum beschouwd mag worden als een volledig klimaatneutraal gebouw.

825
Ontvangstbalie
826
Kantoor
827
Gang met facilitaire zone
828
Foyer en rouwkamer
829
Zicht op deel gelegen in talud
830
Hoek met uitkragende dakrand

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.