De Oude Mars

Zwolle
De Oude Mars
  • Zorg
  • Wonen
  • Transformatie
  • Interieur
  • Restauratie
  • Nieuwbouw

Even buiten Zwolle ligt De Oude Mars, een pachtboerderij uit 1938 op het voormalig landgoed Zandhove. In de hofboerderij (architect P.A. Lankhorst) is een zorgcentrum gehuisvest met twee woongroepen en een centrum voor dagbesteding voor mensen met niet aangeboren hersenletsel of psychische problematiek. De boerderij is uitgebreid met een nieuw woongebouw.

De oorspronkelijke, Rijksmonumentale boerderij is volledig gerestaureerd. De gevels zijn gereinigd, de kozijnen zijn voorzien van isolatieglas, achter luiken en staldeuren zijn houten puien aangebracht, vloeren en muren zijn ge├»soleerd, de rieten kap is volledig vernieuwd. In de boerderij zijn twee woongroepen met acht kamers van ongeveer 30 m2 gerealiseerd. Iedere kamer heeft een eigen badkamer; acht kamers vormen samen een woongroep met een woonkamer en een keuken waar gezamenlijk wordt gekookt.

  • Ontwerp: 2010
  • Opdrachtgever: Zorgspectrum Het Zand
  • Locatie: Zwolle
  • Oplevering: 2013
184
de boerderij met op de achtergrond de nieuwbouw

Twee bijzondere ruimtes hebben een specifieke functie gekregen. De deel is omgebouwd naar activiteitenruimte met verrijdbare inrichtingselementen. De Hooitas is in oorspronkelijke staat gerestaureerd, waarbij de open constructie is behouden door in de ruimte een vrijstaande glazen kas te plaatsen. Vanuit deze geklimatiseerde ruimte blijft de indrukwekkende constructie van de hooitas zichtbaar. De deel en de hooitas vormen met een terras op de binnenplaats het hart van het zorgcomplex.

Naast de boerderij is nieuwe vleugel gebouwd, vormgegeven als een eigentijdse schuur. Een roodbruine houten gevel en een dubbel zadeldak contrasteren op subtiele wijze met de architectuur van de boerderij. In de nieuwbouw zijn twee woongroepen van acht kamers gerealiseerd. Middels een glazen gang zijn nieuw en oud met elkaar verbonden.

De landschappelijke en monumentale kwaliteiten van De Oude Mars zijn dankzij de transformatie versterkt. Het omringende landgoed is herontwikkeld tot woonwijk. De bewoners van De oude Mars leven daardoor midden in de samenleving. Doordat de direct omringende buitenruimte van De Oude Mars wordt ingericht als een groen erf met moestuin, boomgaard en dierenweide, hebben de bewoners in de nieuwe wijk toch een eigen, groene en beschermde plek.

Binnentuin voor-na

Binnentuin voor-na
Binnentuin voor-na
Situatie voor renovatie
Situatie na renovatie

Complex voor-na

Complex voor-na
Complex voor-na
Situatie historisch
Situatie met nieuwbouwvleugel
201
gang in de oudbouw
202
Interieur kamer
189
Zicht op de ontmoetingsruimte in de hooitas
190
Nieuwe kas in de monumentale hooitas
191
complex in vogelvlucht

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.