Kantoor MTD Landschapsarchitecten

's-Hertogenbosch
Kantoor MTD Landschapsarchitecten
  • Kantoor
  • Transformatie
  • Nieuwbouw

Aan de Zuid-Willemsvaart, de groene as aan de rand van het middeleeuwse centrum van 's-Hertogenbosch, is het uit de jaren '50 stammende kantoorpand van MTD landschapsarchitecten gelegen. Het oorspronkelijke gebouw is ruimschoots verdubbeld middels een uitbreiding aan de achterzijde, het bestaande gebouw is gerenoveerd.

Het nieuwe bouwvolume is drie meter breder dan het bestaande gebouw. Het is uitgevoerd in een gladde, antracietgrijze baksteen die contrasteert met het ruwe, geelbruine metselwerk van het oorspronkelijke gebouw. In het straatbeeld vormt de uitbreiding zo een donker decor dat de monumentale verschijning van het bestaande gebouw versterkt. Aan de achterzijde zorgt een regelmatig patroon van staande kozijnen, Franse balkons en een groot glasvlak met geïntegreerde zitbank, voor ruime inval van noorderlicht in de werkruimtes. Op de begane grond bevinden zich de collectieve voorzieningen zoals een receptie, een lunch- en vergaderruimte, een maquettewerkplaats en een spreekkamer. De voormalige achtergevel is omgebouwd tot een inpandige kastenwand. Op de twee verdiepingen zijn open werkruimtes gecreëerd die doorlopen door de openingen in de vroegere achtergevel. Door in het nieuwe bouwvolume een verdiepingshoogte van 3,2m aan te houden, is de uitbreiding een meter hoger dan het oorspronkelijke gebouw. Dit hoogteverschil draagt bij aan de theatrale werking van de nieuwe compositie. 

  • Ontwerp: 2008
  • Opdrachtgever: MTD Landschapsarchitecten
  • Locatie: 's-Hertogenbosch
  • Oplevering: 2008
703
Oudbouw met een deel van de nieuwbouw (rechts)
580
Interieur lunch- en vergaderruimte
581
Interieur werkruimte oud (links) en nieuw (rechts)
704
Entree

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.