Bibliotheek Deventer

Deventer
Bibliotheek Deventer
  • Cultuur
  • Publiek
  • Interieur
  • Restauratie
  • Verduurzaming
  • Nieuwbouw

De nieuwe bibliotheek in Deventer is gebouwd aan de Stromarkt, op de kelders van een voormalig bankgebouw uit de jaren '60. Het gebouw is open en licht; een uitnodigende plek voor ontmoeting, studie en literaire activiteit - een laagdrempelige publiekstrekker. Het gerestaureerde twaalfde eeuwse rijksmonument de Proosdij is onderdeel geworden van de bibliotheek.

Het gebouw opent zich met grote glazen puien naar de binnenstad. De begane grond wordt flexibel gebruikt en faciliteert bijeenkomsten voor ontmoeting en debat. In de kelder is een auditorium met 80 zitplaatsen ontworpen voorzien van horizondoek en akoestische wanden. Een grote eikenhouten trap trekt het publiek naar de verdiepingen. Op de bovenste verdieping is een smartlab ingericht, een open source werkplaats waar het maken centraal staat. Het dakterras biedt een spectaculair uitzicht over de stad.

  • Ontwerp: 2014-2015
  • Opdrachtgever: NV Maatschappelijk Vastgoed Deventer en Bibliotheek Deventer
  • Locatie: Deventer
  • Oplevering: 2018
610
entree
611
Voorgevel
612
Open bibliotheek aan de Stromarkt

'Een grote eikenhouten trap trekt het publiek naar de verdiepingen, waar uiteindelijk het dakterras een spectaculair uitzicht over de historische binnenstad biedt.'

955
Inkijkplattegrond van de eerste verdieping

In het naastgelegen 12e-eeuwse rijksmonument De Proosdij zijn een stilteruimte en een expositieruimte ingericht. De aangrenzende Proosdijtuin is een groene ontmoetingsplek onder een enorme bruine beuk. Tussen de entree van de bibliotheek en de tuin ligt een café-restaurant. Voor de nieuwe bibliotheek is een speciale gevelbekleding ontworpen uit okerkleurige keramische elementen met een verfijnde verticale belijning. De gevelvlakken hebben nuancering door schaduwwerking, door diagonale verspringing van banen en door afwisseling van gladde en gekamde structuur in het oppervlak. De bibliotheek voegt zich in massa en materiaalgebruik naar de historische omgeving. Ramen en puien zorgen voor contact tussen de lichte ruimtes van de publieksvoorziening en de middeleeuwse structuur van de Deventer binnenstad.

613
Eerste verdieping
614
Studieplekken met zicht op de Proosdijtuin
970
Interieur bibliotheek
971
Interieur bibliotheek
621
Hoofdtrap met verblijfsplekken rondom
616
Activiteiten rondom de trap
615
Zicht op podium
617
Transparante verbinding tussen de Proosdij (links) en de nieuwbouw (rechts)
618
Doorgang naar het twaalfde-eeuwse rijksmonument de Proosdij
619
Stilteruimte in het rijksmonument de Proosdij

'Het gerestaureerde twaalfde-eeuwse rijksmonument de Proosdij is onderdeel geworden van de bibliotheek: hier zijn een stilteruimte en een expositieruimte ingericht.'

620
Verdiepte vensterbanken met zicht op de Proosdij
622
Detail van de vliesgevel en de speciaal ontworpen keramische gevelbekleding

Vergelijkbare projecten

Meer weten over dit project? Wij vertellen het u graag