Hogeschool voor de Kunsten

Zwolle
Hogeschool voor de Kunsten
  • Onderwijs
  • Transformatie
  • Restauratie
  • Nieuwbouw

Het voormalige Sophia Ziekenhuis is getransformeerd tot schoolgebouw voor de Hogeschool voor de Kunsten. Het rijksmonumentale gebouwcomplex, dat bestaat uit verschillende bouwdelen, is zorgvuldig gerestaureerd en functioneel aangepast. Daarnaast is het gebouw uitgebreid met een nieuwe vleugel, waardoor een rondgang door het complex mogelijk werd.  

Het oudste deel van het ziekenhuis dat rond 1900 werd gebouwd, is volledig gerenoveerd. De uitbreiding uit 1930 van architect Jan Gerko Wiebenga, is zorgvuldig gerestaureerd. In de uitbreiding uit de jaren zestig werden de ateliers en werkplaatsen geplaatst. Hiervoor is een transparante uitbreiding tussen twee vleugels toegevoegd. Er is een nieuw gebouw ontworpen op de plek waar Wiebenga al een uitbreiding had voorzien. Deze nieuwe vleugel is in zijn abstracte en transparante vormgeving een eerbetoon aan Wiebenga, die als stadsarchitect van Zwolle in 1930 zijn aanvankelijk lichte en luchtige ontwerp niet mocht realiseren, maar dit moest aanpassen aan de heersende monumentale smaak. De vleugel is zodanig geplaatst dat een binnenhof en een rondlopend verkeerscircuit ontstaan, waardoor de mogelijkheid voor studenten om elkaar te ontmoeten of elkaars werk te zien vergroot wordt. De hoge kantine in de nieuwe vleugel creëert een transparante overgang tussen de bestaande gebouwen en de nieuwe onderwijsvleugel en maakt een doorkijk vanuit de binnenhof mogelijk. 
 

  • Ontwerp: 2000-2002
  • Opdrachtgever: Gemeente Zwolle
  • Locatie: Zwolle
  • Oplevering: 2005
345
Zicht op aansluiting oud-nieuw vanaf de Nieuwe Vecht
346
Kop voormalig ziekenhuis met links de uitbreiding
347
Kop nieuwbouw

'Er is een nieuw gebouw ontworpen op de plek waar Wiebenga al een uitbreiding had voorzien. Deze nieuwe vleugel is in zijn abstracte en transparante vormgeving een eerbetoon aan Wiebenga, die als stadsarchitect van Zwolle in 1930 zijn aanvankelijk lichte en luchtige ontwerp niet mocht realiseren, maar dit moest aanpassen aan de heersende monumentale smaak.'

348
Transparante aansluiting oud-nieuw
349
Gerestaureerde gevel binnenzijde
350
Binnenhof
351
Gerestaureerde trap
352
Kantine nieuwbouw
852
Gerestaureerde hangende trap Wiebenga
853
Studenten aan het werk

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.