Hof van Heeckeren

Zutphen
Hof van Heeckeren
  • Cultuur
  • Publiek
  • Transformatie
  • Interieur
  • Restauratie
  • Verduurzaming

In Zutphen is het 17e-eeuwse stadspaleis Hof van Heeckeren getransformeerd naar een levendig cultuurcluster met huisvesting voor Stedelijk Museum Zutphen, Museum Henriëtte Polak en de gemeentelijke dienst Archeologie.  

Het stadspaleis is in de 17e eeuw ontstaan uit een samenvoeging van verschillende middeleeuwse panden en was de laatste 25 jaar in gebruik als juridisch opleidingscentrum. De grootschalige restauratie en transformatie van het gebouwcomplex is gecombineerd met een nieuw entreepaviljoen in de tuin.

De toegang tot Musea Zutphen is nu gelegen aan het 's-Gravenhof, het oudste plein van Zutphen. De monumentale schelpenkoepel van de Zweedse architect Horleman uit 1697 vormt de entree tot de binnentuin van het vernieuwde complex. De tuin is heringericht als een groene, openbare ruimte midden in de historische stad en is ontworpen door Lola Landscape Architects.

  • Ontwerp: 2015
  • Opdrachtgever: Gemeente Zutphen
  • Locatie: Zutphen
  • Oplevering: 2017
61
Museumtuin met zicht op voormalig stadspaleis en nieuw entreepaviljoen

'Het nieuwe, transparante paviljoen - met entreehal, museumwinkel en auditorium - hebben we vormgegeven als een hedendaagse orangerie tegen de monumentale tuinmuur.'

69
Nieuw paviljoen
70
Entreehal met museumwinkel

In de tuin is een nieuw, transparant paviljoen met entreehal, museumwinkel en auditorium ontworpen. Deze uitbreiding is vormgegeven als een hedendaagse orangerie die tegen de monumentale tuinmuur ligt. Vanuit de orangerie begint de publieksroute door de museumzalen in de verschillende historische bouwdelen. Het bestaande monument is geheel gerestaureerd en getransformeerd tot museum. De historische structuur is leesbaar gemaakt door latere toevoegingen te verwijderen en originele elementen zoals balkplafonds, deuren en raamkozijnen te restaureren. Het Stedelijk Museum is gesitueerd op de begane grond en in de kelder; Museum Henriëtte Polak ligt op de eerste verdieping. Beide musea delen een vleugel met zalen voor wisselende exposities. Deze vleugel is bouwkundig geoptimaliseerd om aan de hoge klimaat- en veiligheidseisen voor wisselende exposities te voldoen. Tussen beide verdiepingen is een nieuwe trap ontworpen, waardoor de wisseltentoonstelling een eigen routing heeft.

64
Auditorium in nieuw entreepaviljoen
66
Garderobe in bestaand monument
65
museale ruimte Stedelijk museum
62
Zaal voor wisselende exposities

Bij de transformatie van het stadspaleis vormden de verbetering van het binnenklimaat, de verduurzaming van het rijksmonument, de beperking van beheerskosten en een goede beveiliging een belangrijke opgave. Klimaat-, licht- en beveiligingsinstallaties zijn op slimme manieren in de constructie geïntegreerd. De luchtkanalen zijn in de bouwkundige vloeren en wanden aangebracht en de lucht door bouwkundige spleten - zonder roosters - ingeblazen. Verlichting is volledig op basis van LED en bewegingsmelders, verwarming is op basis van lage temperatuur en warmteterugwinning uit de ventilatielucht. De gevels zijn aan de binnenzijde geïsoleerd en de monumentale kozijnen zijn van voorzetramen voorzien. Aan de buitenzijde zijn automatisch bedienbare luiken aangebracht om het museumklimaat beter te kunnen reguleren, het zonlicht te temperen en de beveiliging te optimaliseren.

67
Museale ruimte Museum Henriette Polak

“In dit project konden we veel van de expertise van het bureau laten zien: ontwerp van een publieksgebouw inclusief het interieur, restauratie van een belangrijk monument, verduurzaming en integratie van complexe techniek in een monumentaal gebouw.”

Janneke Bierman, directeur en projectarchitect
71
Kelderzaal Stedelijk Museum
75
Doorkijk vanuit museale route naar restauratie-atelier
600
Nieuw paviljoen in tuin met groen dak

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.