Delftech

Delft
Delftech
  • Kantoor
  • Verduurzaming
  • Nieuwbouw

Voor Damen Consultants en ABT Adviesbureau voor bouwtechniek is een kantoor ontwikkeld in het Delftech park, pal naast de TU Delft. Het gebouw heeft een sterk experimenteel karakter gekregen. Het project is een voorbeeld van Industrieel Flexibel en Demontabel (IFD) bouwen.  

Het experimentele project heeft een IFD-demonstratiestatus ontvangen van de Stichting Experimentele Volkshuisvesting. Het project beoogde een bijdrage te leveren aan het vinden van een oplossing voor integrale duurzaamheid van gebouwen hier gedefinieerd als: lange levensduur (long life), flexibiliteit (loose fit), laag energie verbruik (low energy) en industriële efficiency (industrial efficiency). Het gebouw bestaat uit drie horizontale lagen en is verticaal opgesplitst in drie gelijke stroken. De middenstrook, het atrium, is de centrale, gemeenschappelijke strook. Hierin bevinden zich de entree, de centrale trap naar de kantoren en een kantine. De twee zijstroken zijn de functionele stroken. Op de begane grond worden deze ingevuld door parkeren. In de toekomst zou deze verdieping dichtgezet kunnen worden om zo extra kantooroppervlak te krijgen.

  • Ontwerp: 1999-2000
  • Opdrachtgever: ABT, Damen Consultants
  • Locatie: Delft
  • Oplevering: 2001
640
Overzicht met dubbele huid gevel

De eerste en de tweede verdieping zijn kantoren. Om de twee stroken met elkaar te koppelen wordt het atrium aan de kopse zijde overgestoken. In het atrium is een grote doos gestoken - de flexzone. Hierin zijn alle ondersteunende functies zoals installatie ruimte, toiletten en vluchttrap opgenomen. De kantoorvloeren blijven zo geheel open voor een vrije indeling. De keuze van de plattegrond indeling kan niet los gezien worden van de gelijktijdige ontwikkeling van de constructie, de gevel en de installatie. ABT heeft een demontabel en aanpasbaar constructiesysteem ontwikkeld. De draagconstructie wordt opgebouwd uit een systeem van nieuw ontwikkelde, geprefabriceerde standaardonderdelen: prefab staalbetonnen hoedliggers en negen meter lange betonnen 'dubbel T' vloerelementen. De ontwikkelde klimaatgevel is een essentieel onderdeel van het energieconcept. Deze beoogt een verschuiving van de warmtebehoefte in de winterperiode naar een koelbehoefte in de zomer. De compositie van de bouwcomponenten bepaalt het karakter van het gebouw waar binnen de opdrachtgever nog jaren kan variëren.

 

642
Detail gevel met houten binnenblad en kasgevel buitenblad
943
Centrale vide

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.