Museum Van Bommel Van Dam

Venlo
Museum Van Bommel Van Dam
  • Cultuur
  • Publiek
  • Transformatie
  • Interieur
  • Restauratie
  • Verduurzaming

Het monumentale hoofdpostkantoor van Venlo wordt herbestemd voor museum Van Bommel Van Dam. Het bestaande gebouw wordt gerenoveerd. Bij de herbestemming wordt het gebouw geopend naar de stad en wordt een parkentree toegevoegd. Een stadsvenster hoog in het gebouw werkt als blikvanger en uitzichtspunt. BiermanHenket ontwerpt eveneens het interieur.

Het nieuwe Museum Van Bommel Van Dam verhuist in 2020 naar één vleugel van het rijksmonumentale postkantoor van Venlo. Het postkantoor is een ensemble bestaande uit drie vleugels en een binnenhof en is in 1938 ontworpen door Rijksbouwmeester Hayo Hoekstra. Het gebouw wordt gerenoveerd en verduurzaamd. De monumentale trappenhuizen blijven functioneren als logistieke spil in het gebouw, aangevuld met een eigentijdse nieuwe trap naar de kapverdieping. Ook worden de kozijnen gerenoveerd. Waar nu op de eerste verdieping de oorspronkelijk stalen kozijnen eerder waren vervangen door kunststof kozijnen, zullen de monumentale gevels nu worden voorzien van aluminium renovatieprofielen met gelijke roedeverdeling als de originele ramen. De gevel krijgt hiermee een nieuwe, duurzame tijdslaag maar wel conform het originele beeld en kleurstelling. Alle nieuwe systemen en producten zijn in basis duurzaam en circulair. Aan de parkzijde wordt een niet-monumentaal tussenlid gesloopt om hier een tweede entree, de parkentree, te realiseren. Net als het toe te voegen kunstvenster op het dak, waar de bezoeker een fraai zicht over de binnenstad kan ervaren, betreft dit – ook in vormgeving - een eigentijdse ingreep. De bijzondere gevelbekleding is geïnspireerd op het typische vouwlijnenpatroon van enveloppen: een directe link met de historie als voormalig postkantoor van het monumentale hoofdgebouw. Door dit patroon in uitwerking te abstraheren ontstaat een eigen herkenbaar lijnenspel in 3D, waar schaduw een extra, en door het veranderende daglicht dynamische, dieptewerking vormt.

  • Ontwerp: 2019
  • Opdrachtgever: Gemeente Venlo
  • Locatie: Venlo
  • Oplevering: 2020
842
Impressie buitenzijde

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.