Theresialyceum

Tilburg
Theresialyceum
  • Onderwijs
  • Nieuwbouw

Voor het Theresialyceum, een middelbare school voor Havo en VWO, is een pauzeruimte ontworpen en gerealiseerd. De grote glazen kas is geplaatst in de binnentuin. Met eenvoudige middelen is in korte tijd het sociale middelpunt van de school versterkt.

Het Theresialyceum in Tilburg is begin jaren '60 ontworpen door architectenbureau Taen, Nix en Van Hasselt. Het gebouw is een modernistische structuur uit beton en metselwerk rond een binnentuin. In de loop van de tijd zijn er verschillende vleugels bijgebouwd. Er is een uitgebreid onderzoek verricht naar de bouwkundige en functionele staat van het gebouw, resulterend in een lange termijn huisvestingsplan. Als eerste stap in de verdere ontwikkeling van dit plan is in de binnentuin een grote glazen overblijfruimte gerealiseerd. Deze twee verdiepingen hoge serre meet 7,2 bij 23,5 meter en is in zijn geheel opgetrokken uit staal met een aluminium vliesgevel uit de kassenbouw. De uitbreiding ligt pal tegen de glazen noordgevel van de bestaande centrale hal. De zonbelasting op het nieuwe volume is daardoor minimaal, terwijl de inval van noorderlicht in de bestaande hal nauwelijks minder wordt. Via het dak wordt de ruimte natuurlijk geventileerd. De overblijfruimte is een plek voor studie en ontmoeting. Daarnaast biedt de serre ruimte voor spontane activiteiten zoals optredens, feesten en bijeenkomsten.

  • Ontwerp: 2009
  • Opdrachtgever: Theresialyceum
  • Locatie: Tilburg
  • Oplevering: 2010
338
Gevel overblijfruimte vanuit binnentuin
343
interieur overblijfruimte

'Deze twee verdiepingen hoge serre is geheel geprefabriceerd uit staal met een aluminium vliesgevel uit de kassenbouw. In zeer korte tijd is de extra ruimte toegevoegd aan de school.'

Janneke Bierman
340
Interieur overblijfruimte
341
Centrale hal met doorzicht naar overblijfruimte
339
Zijgevel overblijfruimte

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.