Oude Ambachtsschool

Zwolle
Oude Ambachtsschool
  • Publiek
  • Wonen
  • Transformatie
  • Restauratie
  • Verduurzaming

De voormalige Oude Ambachtsschool in Zwolle is herbestemd tot starterswoningen en ateliers. Het rijksmonument uit 1934 van de architecten Baart en Krook is duurzaam gerenoveerd en in een hedendaags woon-werkcomplex getransformeerd.

Het gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar liggende vleugels van drie verdiepingen die bij elkaar komen in een centraal trappenhuis. Aan de buitenhoek bevindt zich de formele entree en in de binnenhoek de entree die oorspronkelijk voor de leerlingen was bestemd. Beide vleugels hebben centrale gangen met aan weerszijden lokalen. Op de begane grond zijn de lokalen herbestemd tot atelierruimte. Op de eerste en tweede verdieping zijn starterwoningen gerealiseerd: grote hoge en lichte lokaalruimten met een vaste kern voor sanitair en keuken.

  • Ontwerp: 2007-2008
  • Opdrachtgever: Woningstichting SWZ - DLH Ontwikkeling
  • Locatie: Zwolle
  • Oplevering: 2010
395
Hoofdentree voor oplevering
396
Fragment van rijk gedetailleerde gevel

Voor het comfort van de woningen is achter de stalen gevelpuien een tweede gevel toegevoegd. Het gevelbeeld blijft zo intact en de woonruimte wordt beschermd tegen zonlicht, geluid en warmteverlies. De oorspronkelijke functie van het gebouw is zichtbaar in het monumentale trappenhuis en in de ruime gangen. Het gebouw is toekomstbestendig gerestaureerd: het energieverbruik is sterk gereduceerd, er wordt duurzame energie toegepast door middel van warmtekoudeopslag en een bodemwarmtepomp en er is gestreefd naar zo duurzaam mogelijk materiaalgebruik en detaillering.

397
Entreeportaal van voormalige Oude Ambachtsschool
398
Entreehal van voormalige Oude Ambachtsschool
865
Gangzone
866
Dubbele gevel aan spoorzijde

'De voormalige Oude Ambachtsschool is duurzaam getransformeerd naar ateliers en starterswoningen, mét behoud van de monumentale kwaliteit.'

Sjoekie de Bijll Nachenius
399
Interieur appartement met vaste kern voor keuken en sanitair
400
Zicht op de tweede gevel achter de monumentale gevel

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.