Museumwoningen

's-Hertogenbosch
Museumwoningen
  • Wonen
  • Nieuwbouw

Onderdeel van de plannen voor het museumkwartier vormde de ontwikkeling van 6 nieuwbouwwoningen. De woningen zijn geplaatst tegen de Quistvleugel van het Noordbrabants museum en op de nieuwe parkeerkelder van het museumcomplex. De 6 individuele woningen aan de Beurdsestraat zijn zo ontworpen dat zij zich mooi voegen in de kleinschalige historische stad.

De in 1987 door architect Wim Quist ontworpen expositievleugel van Het Noordbrabants Museum was zeer gesloten aan de zijde van de Beurdsestraat. De nieuwe woningen liggen ruggelings tegen het museum en kijken uit op de vernieuwde Weversplaats en de aangrenzende Beurdsestraat. Op deze manier worden blinde gevels voorkomen en wordt een decennia oud gat in het stedelijk weefsel aangeheeld.

  • Ontwerp: 2005-2008
  • Opdrachtgever: gemeente 's-Hertogenbosch, Bouwcombinatie De Bonth van Hulten en Stam + de Koning
  • Locatie: 's-Hertogenbosch
  • Oplevering: 2012
380
Museumwoningen vanaf Weverplaats

De enkelzijdig georiënteerde woningen hebben een werkkamer op de begane grond en een woonruimte met Frans balkon op de eerste verdieping. Op de tweede verdieping en in een dakopbouw liggen slaapruimtes. De woningen hebben een donkere gemetselde gevel die doorloopt in de zijgevel van de nieuwe museumzaal aan de Beurdsestraat: woningen en museum vormen samen een stedelijk bouwblok.

381
Museumwoningen en uitbreiding Het Noordbrabants Museum

Project team

Janneke Bierman Bas van Duijnhoven Rob Schoutsen Robert von Lipzig

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.