Move (Citroëngebouw Zuid)

Amsterdam
Move (Citroëngebouw Zuid)
  • Office
  • Public
  • Transformation
  • Sustainability
  • New construction

Move, the former Citroëngebouw Zuid, has been renovated and extended into a high-quality multifunctional building complex. The modernist building by architect Jan Wils has been redeveloped into a building housing high-quality office space, retail space and catering provision.

The Citroëngebouw was designed by Jan Wils in 1931 as a garage, warehouse, offices and showroom for Citroën. Wils had earlier designed the adjacent stadium for the 1928 Olympic Games, and in 1959 he designed another building for Citroën across the road, the so-called Noordgebouw. Both buildings, the square in between and the stadium together constitute a unique urban ensemble. The existing Citroëngebouw Zuid is typified by a blocked structure, white façades and rounded corners. During the renovation, the original fine detailing of the façades has been restored. After extensive research, it was decided to re-treat the masonry façades with silicate mineral paint. The vertical accents in the modernist composition by Wils have been restored in the lettering of the new brand name MOVE. The interior was designed in collaboration with QuA Associates and Bronsvoort Blaak Architects.

  • Design: 2015-2016
  • Client: Bouwinvest en PON
  • Location: Amsterdam
  • Delivery: 2019
1018
Original sight line of Wils: counters, former Citroëngarages Zuid and Noord and the Olympic Stadium
776
Corner Amstelveenseweg - Stadionplein
769
New entrance on the side of the stadium
770
New entrance
771
New stairwell

A large section of the original workshop has been demolished and rebuilt and a car park has been created underneath this section. The heart of the complex is the large meeting space underneath a glass dome. The shape of the newbuild wing has been inspired by the existing Wils architecture. The new façades have been cladded with glazed ceramic panels, matching the painted brickwork of the existing building in colour. An unusual glass entrance and staircase have been incorporated to the side of the main entrance to the Stadium.

Before-after Stadium side

Before-after Stadium side
Before-after Stadium side
Old situation
New situation
794
Animation of the entrance admirer
772
Renovated lobby
774
Historical image entrance hall
773
Entrance hall after renovation
778
Interior exhibition space
779
Interior exhibition space

‘The modernist building by architect Jan Wils has been redeveloped into a building housing high-quality office space, retail space and catering provision.’

780
Main staircase
781
Vide between two office floors, interior by QuA Associates
777
New construction event space
807
Event space
797
Library, interior by QuA Associates
782
Restaurant Wils, interior by QuA Associates

‘Due to the combination of restoration and newbuild, the transformation of Citroëngebouw Zuid was a complex project, requiring the involvement of many partners. We acted as coordinators to the integral BIM model, which ensured a high-quality design and construction process.’

Joep van As, Associate en Project Architect
802
Overview building from Amstelveenseweg
1017
Facade Amstelveenseweg
1015
New construction Stadionzijde
1016
Corner Amstelveenseweg and Stadionplein

Similar

More information about this project? We are happy to tell you.