Office De Nieuwe Ooster

Amsterdam
Office De Nieuwe Ooster
  • Public
  • Sustainability
  • New construction

A long, transparent building has been designed for the amenities area of De Nieuwe Ooster cemetery. This extremely sustainable new building houses staff areas and a funeral parlour. The building has been designed entirely according to the principles of Industrially Flexible and Disassemblable (IFD) Construction and is completely prefabricated.  

The floating plinth, the rhythm of the timber columns and rafters, as well as an elegant corbelled roof edge convey the character of a pavilion. The building is partly sunk into the bank of the adjacent arterial road. The building section containing the offices, canteen and staff areas for the maintenance service are spread over two storeys and look out onto this road. The section with the funeral parlour opens out to the cemetery’s car park. Four funeral rooms, two foyers and supporting facilities have been ingeniously interwoven. Using sliding walls, the spaces can be combined in different ways. Wooden slats in front of the glass façades break up the day light and ensure privacy.

  • Design: 2009
  • Client: Munipality of Amsterdam, city district Oost
  • Location: Amsterdam
  • Delivery: 2012
824
Overview of office and funeral home
823
Entrance office and funeral home

The office building/funeral parlour is extremely sustainable. A timber construction followed by a prefab concrete floor have been installed on top of the concrete basement floor. The façades consist of prefabricated timber. The entire building has been detailed in a flexible way and can be disassembled. Thermal Energy Storage combined with a heat pump system ensures low temperature heating and high temperature cooling. The building is heated and cooled through concrete core activation. Energy-saving circulation pumps are used to distribute the heat or cold throughout the building. The entire heat requirement of the building is produced by the heat pump system. Lighting too is energy-saving, mostly using LED. Energy requirements are met through sustainably produced electricity, so the office building/funeral parlour can be classed as a completely climate-neutral building.

825
Reception desk
826
Office
827
Corridor with facility zone
828
Foyer and funeral home
829
View of the part located in the slope
830
Corner with protruding roof edge

Project team

Janneke Bierman Yvonne Segers-van Wilderen Armand Bos Henk van Laarhoven Joep van As Wiebe de Leijer Elkie Goos Bas van Duijnhoven Rolf van Boxmeer Tamara van Kampen

Similar projects

More information about this projects? We are happy to tell you.