Mariënburg Campus

's-Hertogenbosch
Mariënburg Campus
 • Cultuur
 • Publiek
 • Kantoor
 • Onderwijs
 • Wonen
 • Transformatie
 • Interieur
 • Restauratie
 • Verduurzaming

In de historische binnenstad van 's-Hertogenbosch is het rijksmonumentale 19e-eeuwse klooster Mariënburg getransformeerd tot een multifunctioneel gebied. Er zijn een universiteitsgebouw,  studentenhuisvesting en werkplekken voor start-ups en kleine bedrijven gecombineerd in een groene binnenstedelijke campus setting. De universiteiten van Eindhoven en Tilburg hebben in deze bijzondere gebouwen de nieuwe internationale masteropleiding Datascience gevestigd: de Jheronimus Academy of Data Science (JADS).

Het eerste deel van het kloostercomplex werd in september 2016 opgeleverd. JADS is toen gestart in tijdelijke onderwijsvoorzieningen van klaslokalen, werkplekken, studieruimtes en een lunchcafé. Vervolgens zijn in verschillende fases het hele kloostercomplex gerestaureerd en aangepast aan de nieuwe functie. Er werden collegezalen, studieruimtes, werkplekken voor startups en incubators, overleg- en presentatieruimtes gerealiseerd. De vroegere binnenplaats is overkapt met een glazen dak en biedt ruimte voor een werklunchcafé. In de centraal gelegen kloosterkapel is een grote multifunctionele collegezaal ingericht die plaats biedt aan 180 studenten en die met door BiermanHenket ontworpen flexibele tribune-meubels ook voor openbare bijeenkomsten kan worden gebruikt.

 • Ontwerp: 2016-heden
 • Opdrachtgever: Kadans Vastgoed, JADS
 • Locatie: 's-Hertogenbosch
 • Oplevering: 2016-2018
758
Situatie Mariënburg Campus

Kloosterkapel voor-na

Kloosterkapel voor-na
Kloosterkapel voor-na
Situatie voor transformatie
Situatie na transformatie
131
Werkmeubel in kloostergang
132
Werklunchcafé in overkapte binnenplaats
752
Glazen dak atrium
128
Auditorium met trap naar werk-lunchcafé
129
Overzicht herbestemde kloosterkapel
130
Kloostergang met zicht op kloostertuin
127
Entreehal

"De kloosterkapel is herbestemd tot multifunctionele collegezaal én door het flexibel ontworpen tribune-meubilair zo te transformeren voor openbare bijeenkomsten."

Het getransformeerde kloostercomplex is verduurzaamd middels een bodemwarmtepomp, LED verlichting en een centrale gebalanceerde ventilatievoorziening middels luchtbehandelingskasten in de kap. Alle gevels en de kap zijn aan de binnenzijde geïsoleerd. De bestaande monumentale ramen zijn voorzien van stalen voorzetramen. In het dak zijn extra dakramen en in de kelder zijn extra koekoeken gemaakt ten behoeve van daglichttoetreding in verschillende woningen en onderwijsruimtes.

735
Overlegruimte
736
Toiletgroep in kelder
137
Kloostertuin met zicht op overkapte binnenplaats
743
Interieur werkcafé
135
Werkcafé (links) en studeerunits (rechts)
136
Ruimtes voor projectgroepen op zolder

In een zijvleugel van het kloostercomplex zijn 78 compacte wooneenheden ontworpen. De zelfvoorzienende studio's worden verhuurd aan studenten en onderzoekers van JADS. De natte cellen zijn als prefab units in de woningen geplaatst. Beneden zijn wooneenheden gemaakt met een slaapkamer in de kelder en een woonkamer met open keuken op souterrainniveau. De overige appartementen hebben - gebruik makend van de grote verdiepingshoogte - een insteekverdieping met slaapplek. De komende jaren worden aangrenzende gebouwen verbouwd tot werkplekken voor bedrijven die graag dicht bij de opleiding resideren.

In dit project komen representatie (een baanbrekend samenwerkingsproject van twee universiteiten), creativiteit (het met beperkte middelen herbestemmen en verduurzamen van een monumentaal kloostercomplex) en monumentaliteit (een waardevolle historische plek in de Bossche binnenstad) bij elkaar. Het plan voor de JADS is tot stand gekomen in een dynamisch ontwerpproces met opdrachtgever, gebruiker en adviseurs. Programma en randvoorwaarden werden in de loop van het proces bijgesteld en aangescherpt. De functies van de verschillende ruimtes zijn in de toekomst eenvoudig aanpasbaar.

737
Kloostergang met entrees naar appartementen
738
Studio op zolder
1034
Interieur studio
138
Gevel aan Sint Janssingel

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.