Move (Citroëngebouw Zuid)

Amsterdam
Move (Citroëngebouw Zuid)
  • Publiek
  • Kantoor
  • Transformatie
  • Verduurzaming
  • Nieuwbouw

Move, het voormalige Citroëngebouw Zuid, is gerenoveerd en uitgebreid tot een hoogwaardig multifunctioneel gebouwencomplex. Het modernistische gebouw van architect Jan Wils is herontwikkeld tot verzamelgebouw voor hoogwaardige kantoor-, retail- en horecafuncties.

Het Citroëngebouw is in 1931 ontworpen door Jan Wils en deed oorspronkelijk dienst als garage, magazijn, kantoor en showroom voor Citroën. Wils heeft eerder ook het naastgelegen stadion voor de Olympische Spelen van 1928 ontworpen. In 1959 ontwierp hij aan de overzijde een tweede gebouw voor Citroën, het Noordgebouw. Beide gebouwen, het tussengelegen plein en het stadion vormen een uniek stedenbouwkundig ensemble. Het bestaande Citroëngebouw Zuid wordt gekenmerkt door een bloksgewijze opbouw, witte gevels en afgeronde hoeken. Bij de renovatie is de oorspronkelijke, verfijnde detaillering van de gevels hersteld. Na uitgebreid onderzoek is ervoor gekozen de gemetselde gevels opnieuw te keimen. De verticale accenten uit de modernistische compositie van Wils zijn opnieuw teruggebracht in belettering met de nieuwe merknaam MOVE. Het interieur is in samenwerking met QuA Associates en Bronsvoort Blaak Architecten ontworpen.

  • Ontwerp: 2015-2016
  • Opdrachtgever: Bouwinvest en PON
  • Locatie: Amsterdam
  • Oplevering: 2019
1018
Oorspronkelijke zichtlijn van Wils: loketten, voormalige Citroëngarages Zuid en Noord en het Olympisch Stadion
776
Hoek Amstelveenseweg - Stadionplein
769
Nieuwe entree aan zijde stadion
770
Nieuwe entree
771
Nieuw trappenhuis

Een groot deel van de oorspronkelijke werkplaats is gesloopt en opnieuw opgetrokken. Onder dit deel is een parkeergarage gerealiseerd. Het hart van het complex wordt gevormd door een grote bijeenkomstruimte onder een glazen overkapping. De nieuwbouwvleugel is in vorm geïnspireerd op de bestaande architectuur van Wils. De nieuwe gevels zijn bekleed met geglazuurde keramische panelen, die in kleur passen bij het geschilderde metselwerk van het bestaande gebouw. Aan de zijde van de hoofdentree van het Stadion is een bijzondere glazen entree en trappenhuis ontworpen.

Voor-na Stadionzijde

Voor-na Stadionzijde
Voor-na Stadionzijde
Oude situatie
Nieuwe situatie
794
Animatie entreeheffer
772
Gerenoveerde ontvangsthal
774
Historisch beeld entreehal
773
Entreehal na renovatie
778
Interieur exporuimte
779
Interieur exporuimte

'Het modernistische gebouw van architect Jan Wils is herontwikkeld tot verzamelgebouw voor hoogwaardige kantoor-, retail- en horecafuncties.'

780
Hoofdtrap
781
Vide tussen twee kantoorverdiepingen, interieur door QuA Associates
777
Nieuwbouw evenementenruimte
807
Evenementenruimte
797
Bibliotheek, interieur door QuA Associates
782
Restaurant Wils, interieur door QuA Associates

"De transformatie van Citroëngebouw Zuid was een complex project door de combinatie van restauratie en nieuwbouw met veel betrokken partijen. Het gebruik van een integraal BIM model, waarbij wij als BIM coördinator optraden, zorgde voor een hoogwaardig ontwerp- en bouwproces."

Joep van As, associate en projectarchitect
802
Overzicht gebouw vanaf Amstelveenseweg
1017
Gevel Amstelveenseweg
1015
Nieuwbouw stadionzijde
1016
Hoek Amstelveenseweg en Stadionplein

Project team

Janneke Bierman Joep van As Jorg de Bie Bregje Dankers Sander de Bruin Maurice L'homme Henk van Laarhoven Fabian Vos Mieke Weterings Murat Imamoglu

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.