Domein aan de Dommel

Sint-Michielsgestel
Domein aan de Dommel
  • Zorg
  • Wonen
  • Transformatie
  • Verduurzaming
  • Nieuwbouw

Het Hoofdgebouw van Kentalis en haar omliggende terreinen in Sint-Michielsgestel krijgen een nieuwe bestemming. In opdracht van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en in nauwe samenwerking met Kentalis en de gemeente Sint-Michielsgestel en collega's bureau DELVA en BOEI, wordt ‘Domein aan de Dommel’ ontworpen: een prachtige leef- en woongemeenschap met 400- 500 betaalbare en duurzame koop- en huurwoningen en passende (commerciële) voorzieningen binnen een bijzondere landschappelijke omgeving van de Dommelvallei. 

In het nieuwe Domein aan de Dommel staan rust, privacy en geborgenheid hoog in het vaandel. Voor de leerlingen, cliënten en werknemers van onderwijs- en zorginstelling Kentalis, maar ook voor de toekomstige nieuwe bewoners en gebruikers van het gebied. Het monumentale hoofdgebouw krijgt een nieuwe bestemming, waar naast diverse voorzieningen voor de doelgroepen van Kentalis, ook wonen en verblijven samenkomen. Ook is er plek voor nieuwbouw: twee autoluwe woongebieden worden zorgvuldig ingepast in de natuur. Het vormen van een zo hecht mogelijke gemeenschap voor iedereen staat voorop in Domein aan de Dommel. Een nieuwe gemeenschap gaat hier echt samenleven.

  • Ontwerp: 2023
  • Opdrachtgever: BPD
  • Locatie: Sint-Michielsgestel
  • Oplevering: vanaf 2026
2588
Impressie hoofdgebouw

De ontwikkeling gaat in fases plaatsvinden. In 2025 wordt gestart met de herbestemming van het hoofdgebouw met appartementen en maatschappelijke (commerciële) voorzieningen plus een nieuwbouwgedeelte naast het hoofdgebouw. De eerste bewoners kunnen naar verwachting begin 2026 hun intrek nemen. Fase twee omvat het deel Polderzicht, de realisatie daarvan staat voor 2027 gepland. De laatste fase heet Dommelpark en wordt gerealiseerd vanaf 2028.

2591
Impressie binnenterrein, met nieuwe vleugels hoofdgebouw

'Ik ben enthousiast over de gepresenteerde ontwikkeling ‘Domein aan de Dommel'. Het wordt een prachtige nieuwe woonwijk aan de Dommel, een verrijking voor ons dorp. Het biedt kansen voor een diverse gemeenschap waar bewoners, jong en oud, elkaar ontmoeten. Dankzij de nauwe samenwerking met BPD, Kentalis en andere betrokken partijen ontstaat er een nieuw gebied om te wonen en leven, waar geschiedenis en vernieuwing samenkomen.'

Wethouder Lianne van der Aa

Domein aan de Dommel: een passend gebaar

2586
Impressie Dommelpark
2590
Impressie Dommelpark

Vergelijkbare projecten

Meer weten over dit project? Wij vertellen het u graag!