Bezoek aan bouw Kruithuis door Wethouder Marianne van der Sloot en gedeputeerde Stijn Smeulders

Bezoek aan bouw Kruithuis door Wethouder Marianne van der Sloot en gedeputeerde Stijn Smeulders

De restauratie en verduurzaming van het Kruithuis is in volle gang. Wethouder Marianne van der Sloot en gedeputeerde Stijn Smeulders brachten op donderdag 9 februari een bezoek aan de bouwplaats. Projectarchitect Joep van As was, net als aannemer Nico de Bont, aanwezig om de gasten en pers te woord te staan.

Duurzame restauratie
In september is gestart met het verwijderen van asbest. Inmiddels staat het bijzondere gebouw uit de zeventiende eeuw in de steigers. Op het dak worden de oude leien momenteel zorgvuldig verwijderd. Na isolatie komen er nieuwe leien voor terug. De oude leien worden deels hergebruikt als wandbekleding in de entree van het pand. En zo zijn er nog veel meer duurzame oplossingen bedacht. Het rijksmonument gaat daardoor na de restauratie zelfs van een energielabel E naar A.

De komende maanden isoleren we onder andere de vloer van de begane grond en voorzien we alle vloeren van vloerverwarming. Er worden ter isolatie achterzetramen geplaatst. En er komt een klimaatsysteem gevoed door een warmtepomp. De dikke metselwerkmuren hoeven niet geïsoleerd te worden. Deze zijn ruim 400 jaar geleden al duurzaam gebouwd.

Geweermakershuisje
Ook het geweermakershuisje uit de 19e eeuw restaureren we zorgvuldig. In dit kleine gemeentelijk monument, dat naast het Kruithuis staat, komen de technische installaties. Hierdoor kan de ruimte in het Kruithuis optimaal worden benut. Het geweermakershuisje is 30 jaar niet onderhouden. Door weer en wind is vrijwel al het hout verrot. Met respect voor het monument vervangen we dit met behoud van de oorspronkelijke details.  

Toekomstig gebruik Kruithuis
Het Kruithuis is straks een plek waar je leert over de Tachtigjarige Oorlog en het beleg in ’s-Hertogenbosch in 1629. Daarnaast wordt het een bezoekerscentrum voor de Zuiderwaterlinie. Een plek waar het verhaal verteld wordt over water en duurzaamheid. Het Kruithuis wordt onderdeel van het UNESCO netwerk van watermusea.

Planning
Naar verwachting is de restauratie eind van dit jaar klaar. Daarna richt de Kring Vrienden het gebouw in en gaan bij de start van het toeristenseizoen in 2024 de poorten open.

Lees het volledige bericht via de projectpagina van de gemeente 's-Hertogenbosch en een artikel over een gevonden handgranaat; “Bossche Bollen” via dTV.

2470
Het Kruithuis in de steigers
2471
2468
Wethouder Marianne van de Sloot met gevonden oude handgranaat
2472
Meer informatie over het project? Kijk eens op de projectpagina