Restauratie Gouvernementeel Paleis en Provinciale Griffie

's-Hertogenbosch
Restauratie Gouvernementeel Paleis en Provinciale Griffie
  • Cultuur
  • Publiek
  • Kantoor
  • Transformatie
  • Interieur
  • Restauratie

Door de nieuwbouw voor het Design Museum Den Bosch te combineren met het Noordbrabants Museum en de voormalige Griffie is in de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch een aantrekkelijk museumkwartier ontstaan. Hedendaagse kunst is samengebracht met regionale kunst, cultuur en geschiedenis rondom de monumentale tuin van het voormalig Gouvernementeel Paleis uit 1768.

Het Noordbrabants museum is sinds 1987, na een verbouwing door architect Wim Quist, gehuisvest in dit Rijksmonumentale gebouw. Het voormalig gouvernementeel paleis is volledig gerestaureerd. De structuur van het paleis is zoveel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijk aaneenschakeling van stijlkamers met elk een eigen kleurstelling. Tussen deze kamers is een museale route ontworpen, waardoor het paleis volledig toegankelijk wordt voor publiek. De voorzijde van het gebouw is in originele staat gerestaureerd. De achterzijde van het paleis is voorzien van metalen buitenluiken ten behoeve van zonwering. In het voormalig koetshuis op het voorplein vindt de geautomatiseerde kaartverkoop plaats.

  • Ontwerp: 2005-2008
  • Opdrachtgever: Provincie Noord-Brabant, Gemeente 's-Hertogenbosch
  • Locatie: 's-Hertogenbosch
  • Oplevering: 2012
930
Blauwe salon
945
Museumzaal begane grond
944
Museumzaal eerste verdieping

Om in dit voormalig woonpaleis een hedendaagse museumfunctie voor het Noordbrabants Museum te kunnen realiseren, zijn  vloeren verzwaard en verschillende doorgangen verbreed. In wanden en plafonds is een luchtbehandelings- en beveiligingsinstallatie weggewerkt die voldoet aan de zwaarste eisen voor musea. Een sprinklerinstallatie is geïntegreerd, In dit renovatieproces is continu een afweging gemaakt tussen de technische en functionele eisen en de historische waarden van het oorspronkelijke gebouw.

931
Gouden zaal
932
Detail gordijnen en vloer

Statenzaal voor-na

Statenzaal voor-na
Statenzaal voor-na
Situatie voor restauratie
Situatie na restauratie
935
Interieur Statenzaal
936
Detail door Kiki van Eyck ontworpen wandbespanning

'Voor de gerenoveerde Statenzaal is door Kiki van Eyck speciaal een wandbespanning ontworpen, die is gemaakt door het TextielMuseum in Tilburg. BiermanHenket heeft het interieur ontworpen en als thema blauw gekozen die goed past bij de monumentale ruimte.'

934
Achtergevel als woonhuis
933
Huideige achtergevel met nieuwe electrisch bedienbare luiken

Tussen het Paleis en de nieuwbouw van het SM's ligt het 19e-eeuwse monumentale gebouw van de voormalige Provinciale Griffie van architect Van Lokhorst. Hierin zijn gemeenschappelijke functies zoals een auditorium, een restaurant, een personeelskantine en kantoorruimtes gevestigd. Het trappenhuis en de gangen van het Griffiegebouw zijn volledig in de oorspronkelijke staat gerestaureerd. De originele kleurstelling is na grondig onderzoek teruggebracht. De verschillende ruimtes zijn gerenoveerd en afhankelijk van de functie van hedendaagse techniek voorzien. Het archiefgebouw, voorheen onderdeel van de Provinciale Griffie, is gerestaureerd en biedt ruimte aan de archieven van Erfgoed Brabant en het Provinciaal Archief Bodemvondsten. De historische functie is daarmee in dit gebouw teruggebracht, maar niet zonder te voldoen aan hedendaagse eisen van gebruik, klimaat en veiligheid.

937
Gerestaureerde gang met kleurstelling die is geïnspireerd op kleurenonderzoek
938
Gerestaureerde trappenhal
946
detail plafond café
939
Interieur van Provinciaal Archief Bodemvondsten

Project team

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.