Catharijneconvent

Utrecht
Catharijneconvent
  • Cultuur
  • Publiek
  • Transformatie
  • Restauratie

Vanwege de ontwikkeling van het nieuwe Museumkwartier in Utrecht moest de entree van het Rijksmuseum Catherijneconvent worden verplaatst van de Nieuwegracht naar de Lange Nieuwstraat. Bovendien lag er de wens om een openbare wandelroute dwars door het voormalige klooster te leggen. 

Deze route mocht de rondgang door het museum echter niet doorbreken, waardoor een ongelijkvloerse kruising onvermijdelijk bleek. Om tevens de oriëntatie in het museum te verbeteren zijn er uiteindelijk drie drastische ingrepen gedaan. In een tweede fase is het interieur van het museum gerenoveerd. De beveiligingsinstallatie, brandveiligheidsvoorzieningen en installaties zijn zorgvuldig geïntegreerd. De expositieruimten, kantoren en verkeersruimten in het convent en het grachtenpand zijn gemoderniseerd.

  • Ontwerp: 1996 - 1998 fase 1 en 2003 - 2006 fase 2
  • Opdrachtgever: Gemeente Utrecht, Rijksgebouwendienst Directie Noordwest
  • Locatie: Utrecht
  • Oplevering: 2000 fase 1 en 2006 fase 2

Het entreegebied is vernieuwd en het trappenhuis aan de Lange Nieuwstraat is vergroot ten behoeve van een ruimere trap met lift. Een glazen luchtbrug verbindt de twee uiteinden van de kloosteromgang op de eerste verdieping, waardoor een rondgang is ontstaan. Een transparante lift en trappartij vangen de blik van de bezoeker wanneer deze via de onderdoorgang in het Catherijneklooster aankomt. Bovendien geven beide elementen zicht op de verticale opbouw van het klooster en op de openbare doorgang door het complex. Een nieuwe entree onder een uitnodigende luifel trekken de aandacht bij de hoofdentree; hier zijn tevens het museumcafé, de kaartjesbalie en de boekwinkel samengebracht.

819
Zicht op onderzijde glazen luchtbrug en historische gevels klooster
858
Interieur glazen luchtbrug
859
Entree museum
861
nieuwe trap en lift
860
doorzicht naar hof
368
Museale zaal
367
Interieur trappenhal

Project team

Sjoekie de Bijll Nachenius Hubert-Jan Henket (oprichter) Henk van Laarhoven Erik Pennings Stephan Kentie

Vergelijkbare projecten

Meer informatie over dit project? Wij vertellen het u graag.