Oplevering woonzorglocatie Laarstede

Oplevering woonzorglocatie Laarstede

De deuren van Laarstede, de nieuwe en stijlvolle woonzorglocatie van Het Laar, zijn geopend! De bewoners van Laarstede hebben de sleutel van hun nieuwe appartement en gaan de sfeervolle ontmoetingsruimtes en de ruime gangen in gebruik nemen. Met een gezamenlijke toost werd deze nieuwe mijlpaal afgelopen vrijdag gevierd.

Laarstede, ontworpen door BiermanHenket en gerealiseerd door Heerkens van Bavel Bouw, is de vierde woonzorglocatie van Het Laar in Tilburg. Laarstede is een stijlvol woonzorggebouw met 67 appartementen voor ouderen bij wie de zorgvraag in complexiteit toeneemt door cognitieve beperkingen zoals dementie. De volwaardige zelfstandige woonappartementen in Laarstede zijn uitermate geschikt voor bewoners om in alle privacy beschermd te wonen. 

Naast de appartementen bevat de nieuwbouw 1 grand café en 7 ontmoetingsruimtes. Eirik Hofste op Bruinink, projectleider BiermanHenket: “Het gebouw is in meerdere opzichten duurzaam ontworpen: zo is de constructie van het grand café en een aantal ontmoetingsruimtes uitgevoerd in gelamineerd lariks, is de nieuwbouw flexibel in structuur waardoor het mogelijk is om in de toekomst ook zonder zorgfunctie appartementen te verhuren en maakt het ontwerp optimaal gebruik van daglicht.

Met Laarstede wordt aangesloten bij de transitieopgave in de maatschappij: bewoners hebben zo lang mogelijk eigen regie, en worden in eerste instantie ondersteund door hun naasten.

“We zijn trots op Laarstede; de nieuwe aanvulling op ons woon- en zorgaanbod. Bij Het Laar zijn we er voor een aangename dag voor alle mensen. Van vitale ouderen tot bewoners met een intensieve zorgvraag en alles daartussenin. In deze woonzorglocatie ondersteunen we zelfstandig wonen én bieden er de zo gewaardeerde nabijheid. Laarstede biedt alle gemakken en comfort voor mensen met een lichte vorm van dementie.”

Lonneke de Haan, Raad van Bestuur het Laar
2622
Lounge hoek in een van de ontmoetingsruimtes
2623
Met bankjes in de gangen wordt ontmoeting gestimuleerd

Details zijn belangrijk
De keuzes voor de inrichting zijn met zorg gemaakt. Joris Truijen, sectormanager wonen het Laar: “Laarstede moet passen bij de mensen die er gaan wonen. Alle keuzes, van gordijnen tot meubilair, zijn gemaakt in overleg met een bewonersgroep. We spraken met een binnenhuisarchitect, ergotherapeut en dementieconsulent. Welke stoel zit het best, welk behang geeft bewoners de juiste prikkels?

Bewoners van Laarstede kunnen zich vrij door het zorggebouw bewegen. Emma van Eijkeren, interieurarchitect BiermanHenket: “Het interieur van Laarstede is vormgegeven met specifieke thematiek per verdieping in de vorm van kleur, prints en activiteiten. Dit vergroot de herkenbaarheid voor de dementerende bewoners.”

De komende maanden trekken de nieuwe bewoners in hun appartementen. Richting de zomer, als Laarstede volledig in gebruik is genomen, zullen we via een fotoreportage nog meer in detail laten zien hoe onze ontwerpoplossingen in de praktijk gerealiseerd zijn.

2624
De opening van het gebouw samen met toekomstige bewoonster
2625
Entree Laarstede
Meer lezen over Laarstede? Ga naar de projectpagina