Museum Rembrandthuis weer open na restauratie

Museum Rembrandthuis weer open na restauratie

Sinds 2018 is BiermanHenket betrokken bij de renovatie van Museum Rembrandthuis. Het uitbreiden van het publieksgebied in het zeventiende-eeuwse woonhuis van Rembrandt is het uitgangspunt van de renovatie. Daarnaast wordt de museale presentatie vernieuwd. Na een sluiting van vier maanden gaat op 18 maart het museum weer open voor publiek, met 30% meer Rembrandt. De verbouwing fase 1 van Museum Rembrandthuis is daarmee succesvol afgerond.

Tijdens deze fase zijn er vijf nieuwe museale ruimtes toegevoegd, waaronder een epiloogruimte, een etszolder en een derde tentoonstellingszaal. Hiervoor is de bestaande trap aangepast en is een nieuwe trap naar de zolder toegevoegd. Dankzij een nieuwe multimediatour komen Rembrandts huis en de zeventiende eeuw echt tot leven. Ook worden er straks weer dagelijks ets- en verfdemonstraties gegeven in het museum. Op de plek waar Rembrandt zijn meesterwerken maakt, in het atelier, zie je hoe de kunstenaar zijn verf maakte. Op de nieuwe etszolder ontdek je Rembrandts etstechnieken. Alsof je meekijkt over de schouder van de kunstenaar.

De verbouwing fase 1 is onderdeel van een groter Meesterplan voor de renovatie en uitbreiding van het museum. Tevens is een eerste stap in de verduurzaming van Museum Rembrandthuis gezet door het plaatsen van nieuwe achterzetramen of monumentenglas. Daarnaast is de zolderverdieping is geïsoleerd. De vloeren en plafonds van de nieuwe museale zolderruimtes zijn gemaakt van hergebruikt Amerikaans grenen. 

Van 18 maart tot en met 11 juni 2023 is de tentoonstelling “Tekenkunst” te zien in Museum Rembrandthuis. Voor het eerst in Europa kun je 74 tekeningen van onder andere Rembrandt, Bol en Maes uit The Peck Collection (Ackland Art Museum, USA) van dichtbij bekijken, op de plek waar Rembrandt zelf zijn tekeningen maakte. 

De verbouwing fase 1 van Museum Rembrandthuis is uitgevoerd in prettige samenwerking met onze opdrachtgever Museum Rembrandthuis, Willemien Berkers, Huisman en van Muijen, Van Rossum Ingenieurs, Peutz, interieurarchitect Lies Willers, aannemer Jurriëns Midden B.V. en directievoering BD Bouwadvies.

2483
De nieuwe etszolder
2482
Nieuwe epiloogruimte
2484
Titus is weer thuis
2485
Geopend!
Meer informatie over het project? Kijk eens op de projectpagina