Kim van Hoenselaar, interieurontwerper, over dementievriendelijke interieurs

Kim van Hoenselaar, interieurontwerper, over dementievriendelijke interieurs

In deze BiermanHenket@work serie zoomen we in op de werkzaamheden van onze collega’s in de diverse projecten. In deze editie Kim van Hoenselaar, interieurontwerper, over dementievriendelijke interieurs.

Dementie komt voor in veel verschillende soorten, maar hebben allemaal effect op het waarnemen van informatie - en dus ook van ruimtes, kleuren en materialen. Een van de belangrijkste opgaven voor ons als (interieur)architecten, is om duidelijk en op specifieke wijze driedimensionaal te ontwerpen. Het hoofddoel van een dementie-vriendelijk interieur is om de bewoners op lange termijn zo zelfstandig en prettig mogelijk te laten wonen.  Dat ze er op uit gaan, ruimtes kunnen ontdekken, elkaar kunnen ontmoeten, zonder dat het gevaar voor ze oplevert.

Bij Laarstede de nieuwbouwvleugel van Het Laar in Tilburg, is er daarom veel aandacht voor de vormgeving van de openbare ruimtes. Navigeren van plek naar plek - van appartement naar ontmoetingsruimte - is zo ontworpen dat het op een visueel heldere en natuurlijke wijze gaat. De bewoners kunnen daardoor zich vloeiend en vrij bewegen zonder angst. Iedere verdieping is bijvoorbeeld duidelijk geaccentueerd door unieke kleuren aan twee zijdes van de gang. Zo geeft niet alleen een heldere signing aan op welke verdieping een bewoner zich bevindt, maar kent iedere verdieping ook een eigen sfeer en herkenbaarheid.

Ontmoetingsruimtes in het gebouw zijn niet gebaseerd op de ‘standaard’ woonkamers in verzorgingstehuizen, maar zijn zo ontworpen dat ze de zintuigen prikkelen en kunnen bijdragen aan (gezamenlijke) activiteiten. Ontmoetingsruimtes zijn daarnaast ook afgewisseld in situering op het noorden, zuiden, westen of oosten. Het licht van de dag, het seizoen en het ritme van dag en nacht heeft invloed op welzijn en de biologische klok. De openbare ruimtes kennen dan ook, afhankelijk van de oriëntatie en situering, ieder een eigen materialisatie, kleurgebruik, lichtplan en domotica - passend bij de plek.”

1321