Bezwaar sloop Beuningen - de Vriese Paviljoen

Hubert-Jan Henket maakt officieel bezwaar bij de raad tegen de voorgenomen sloop van het in 1990 door hem ontworpen paviljoen. De sloop van het paviljoen is onderdeel van de plannen voor de verbouwing van het museum Boijmans van Beuningen. Deze plannen zijn voorgelegd aan de gemeenteraad van Rotterdam, die hier binnenkort een beslissing over moet nemen.

Het paviljoen is ontworpen als tentoonstellingspaviljoen voor het exposeren van drie dimensionale objecten. Het transparante paviljoen is zo geplaatst dat zicht op de van der Steur vleugel mogelijk bleef. Vanuit het paviljoen is er ook prachtig zicht op de tuin. 

De eigentijdse aanbouw kreeg al bij oplevering lovende kritieken, zoals te lezen valt in the Architectural Review destijds. In de recent gemaakte cultuurhistorische verkenningen van van Meijel en Bouma en Bet wordt gesproken van een groot cultuurhistorisch belang van het paviljoen. Zij adviseren de ruimtelijke relatie tussen het van der Steur gebouw, het paviljoen en de tuin te respecteren en te behouden. Ook de commissie Welstand en Monumenten van Rotterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed waarderen het paviljoen.

Vanuit schoonheid, maar vooral ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid is het moeilijk te begrijpen dat het paviljoen wordt afgebroken: hergebruik is beter dan nieuwbouw. Er zijn mogelijkheden voor herbestemming van het paviljoen en daar denken wij graag over mee.

BiermanHenket

Fotografie headerfoto Beuningen - de Vriese Paviljoen bij nachtBob Goedewaagen

Bijlagen:

1310