Museum Prinsenhof

Delft
Museum Prinsenhof
  • Cultuur
  • Restauratie
  • Verduurzaming

Museum Prinsenhof wordt gerenoveerd tot een aantrekkelijk en eigentijds museum met versterking van het monumentale karakter.  Het museum krijgt een nieuwe entree en wordt beter toegankelijk. Het opent zich naar buiten, waardoor daglicht binnen komt en er zicht op het monument en de stad mogelijk wordt. Het rijksmonumentale complex wordt ook verduurzaamd en krijgt een hoogwaardig museumklimaat.

Museum Prinsenhof Delft toont de geschiedenis van Nederland aan de hand van drie thema’s die onlosmakelijk zijn verbonden met Delft: Willem van Oranje, Delfts Blauw en de Delftse Meesters. Eén van de belangrijke gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis - de moord op Willem van Oranje - vond hier plaats. Naast de 'kogelgaten' zijn er werken van belangrijke schilders als Johannes Vermeer te zien en behoort de boekenkist waarin Hugo de Groot 400 jaar geleden ontsnapte uit Slot Loevestein ook tot de collectie. Het complex waarin het museum is gevestigd staat in de top 100 van belangrijkste monumenten in Nederland.

  • Ontwerp: 2021
  • Opdrachtgever: Gemeente Delft
  • Locatie: Delft
2596
Impressie van doorsnede definitief ontwerp Prinsenhof

In het ontwerp wordt optimaal gebruik gemaakt van de kracht van het monument. Dat begint al aan de Oude Delft. Daar wordt men nieuwsgierig gemaakt naar het museum. Als je straks over de Oude Delft loopt, zie je door de ramen de mooi aangelichte oude plafonds en vang je een eerste glimp op van het museum.

2447
Plattegrond van begane grond van het voorlopig ontwerp

Aan de Prinsentuinkomt de nieuwe entree van het museum. De route door de tuin geeft straks een mooi zicht op de monumentale gevels van het voormalige klooster. Je komt binnen in het hart van het complex in een prachtige ruimte, die een goede eerste indruk geeft van dat wat komen gaat tijdens het bezoek aan het museum. Luiken worden geopend en de expositieschotten voor de ramen worden verwijderd. Daardoor wordt daglicht weer toegelaten in de museale ruimten en komt het monument beter tot zijn recht: licht naar binnen en zicht naar buiten. Sjoekie de Bijll Nachenius, projectarchitect: Niet alle kunst verdraagt daglicht. De plekken waar lichtinval gewenst is en waar mooi zicht naar buiten is, worden daarom zorgvuldig gekozen.

2451
Voorbeeld van hoe het museum zich in voorlopig ontwerp naar buiten

Het museum is straks veel beter toegankelijk, ook voor mensen met een fysieke beperking. Nu zijn er alleen al op de begane grond meer dan dertig verschillende niveaus. In de binnentuin is daarom een nieuwe trap en lift ontworpen, die de verdiepingen in het gebouw verbindt. Hellingbanen overbruggen de kleine niveauverschillen.

Links van de nieuwe entree in de Prinsentuin, wordt de twintigste-eeuwse verbindingsgang afgebroken en opnieuw opgebouwd, zoveel mogelijk met hergebruik van de oude materialen. Dit is nodig om de huidige niveauverschillen op te heffen en om een goede verbinding te maken. In het verlengde hiervan komt de toegang tot het museumcafé met terras aan de Prinsentuin.

2449
Tekening van dwarsdoorsnede nieuw centraal trappenhuis en lift

“Er worden alleen ingrepen in het monument gedaan die echt nodig zijn voor de toegankelijkheid en het goed functioneren van het museum en zoveel mogelijk in de twintigste-eeuwse bouwlaag. Deze is bij de vorige renovatie historiserend ontworpen door architect Lansdorp. Hiermee worden oudere lagen intact gehouden die het historische karakter van het gebouw zo kenmerken.”

2450
Overzichtstekening voorlopig ontwerp Prinsenhof

Onderdeel van het plan is het verbeteren van het museale klimaat van de tentoonstellingsruimten. Het hoogwaardige museumklimaat maakt het mogelijk dat ook in de toekomst tentoonstellingen met bruiklenen van hoge kwaliteit kunnen worden ingericht.

Het monumentale complex wordt verduurzaamd: het wordt waar mogelijk geïsoleerd, er worden achterzetramen toegevoegd en er worden zoveel mogelijk duurzame materialen toegepast. Het gebouw wordt gasloos en voorzien van duurzame installaties, waaronder warmtepompen. Materialen die bij de verbouwing vrijkomen, worden zoveel mogelijk hergebruikt.
 

2593
Sander de Bruin Sjoekie de Bijll Nachenius
Meer informatie over dit project? We vertellen het u graag.