Finesse

's Hertogenbosch
Finesse
  • Kantoor
  • Nieuwbouw
  • Advies

Voor Finesse, leverancier van houten vloeren en interieurelementen, ontwierp BiermanHenket een duurzame huisvesting. Het gebouw bevat een transparante showroom, kantoren en een logistieke ruimte. Niet alleen is het gebouw duurzaam ontworpen op het gebied van waterbuffering en energieverbruik, maar ook in de bouwstructuur. De hoofdconstructie en gevels zijn optimaal geëngineerd en demontabel uitgevoerd.

Finesse is een bedrijf dat is gespecialiseerd in het maken en aanbrengen van houten vloeren en andere interieurelementen. Een transparante showroom - als hart van het gebouw - is voorzien van een royale vide en op de hoek gesitueerd, die in verbinding staat met twee lagen aan kantoorruimte. Op de begane grond is tevens een werkplaats gesitueerd, waar aan straatzijde monsters worden voorbereid en houten onderdelen geprefabriceerd. Aan de achterzijde bevindt zich de logistieke ruimte en het depot. Vanaf de start in het ontwerpproces is er met een grote duurzame ambitie ontworpen, waarbij de gemaakte keuzes ook van invloed zijn geweest op de architectuur. Zo kenmerkt het gebouw zich in een sterke ritmiek van prefab grenenhouten elementen, die tevens de hoofdconstructie vormen en dus – zowel van binnen als buiten – zichtbaar zijn. Binnen de ritmiek van hout is er gezocht naar dynamiek door het toepassen van geprofileerde stalen gevelbekleding. Ieder stramien kent een unieke samenstelling in deze geprofileerde elementen door variërende combinaties van vier verschillende modellen.

  • Ontwerp: 2018
  • Opdrachtgever: Finesse
  • Locatie: 's Hertogenbosch
  • Oplevering: 2020
1175
Hoek met transparante showroom
1173
Interieur showroom

De combinatie van de houten constructie met een zo efficiënt mogelijk toegepaste stalen hulpconstructie, levert een aanzienlijke beperking in het gebruik van beton op. Daarbij zijn de stalen en houten onderdelen zo ontworpen en gedetailleerd, dat deze volledig demontabel zijn. Naast een duurzame bouwstructuur, vindt waterbuffering plaats op eigen terrein, zonnepanelen op het dak voorzien in de eigen energiebehoefte en nachtventilatie zorgt voor een low-tech maar gezond binnenklimaat. In slechts vijf maanden tijd is het gebouw gerealiseerd. Deze korte bouwtijd is mogelijk gemaakt door de doordachte constructie, de detaillering en het volledig in BIM uitwerken van het gebouw in samenwerking met veel betrokken partijen. Het interieur, ook door BiermanHenket ontworpen, sluit qua sfeer en materialisatie aan bij de architectuur. Verschillende settings, van een meer museale context in productpresentaties op wanden tot een interactieve workshop-sfeer, creëren een dynamische showroom.

1172
Presentatie van producten
1174
Loopbrug door vide

'In slechts vijf maanden tijd is het gebouw gerealiseerd. Deze korte bouwtijd is mogelijk gemaakt door de doordachte constructie, de detaillering en het volledig in BIM uitwerken van het gebouw in samenwerking met veel betrokken partijen.'

1177
Geëxtraheerde isometrie van constructie, opbouw en gevelelementen