Start DO duurzame woontoren Laarstede Tilburg

Start DO duurzame woontoren Laarstede Tilburg

BiermanHenket ontwerpt voor woonzorgorganisatie Het Laar het nieuwe gebouw Laarstede. Deze nieuwbouw wordt toegevoegd aan het bestaande ensemble van drie woonzorggebouwen. In Laarstede worden 68 appartementen, 1 grand café en 7 ontmoetingsruimtes gerealiseerd. De voorlopige ontwerp fase is afgerond. In april start de fase van het definitieve ontwerp.

Medewerkers van woonzorgorganisatie Het Laar maken samen met de bewoners dagelijks werk van een aangename dag. De kernwaarden stijlvol, bruisend en verzorgd vormen daarbij het kompas waarop zij vertrouwen. Deze kernwaarden vormen ook uitdaging voor het ontwerp van BiermanHenket. Het Laar wordt onder meer gekenmerkt door een fraaie ligging in een parkachtige omgeving. Het ontwerp voor de nieuwbouw maakt hier zo optimaal mogelijk gebruik van. De situering van Laarstede, aan het uiteinde van de bestaande bebouwing, zorgt er namelijk voor dat de bewoners er omringd door het park kunnen leven. Ook in het interieur zal licht en groen centraal staan. De aansluiting van de oud- naar de nieuwbouw bestaat uit een entree als tussenruimte, voorzien van transparante gevels die een fraaie overgang bieden tussen park en interieur. In deze entree is ook het grand café gepositioneerd. Deze ruimte kan tevens gebruikt worden voor bijeenkomsten en evenementen.

Wonen in Laarstede kan zelfstandig, waarbij zorg naar behoefte verleend wordt. Het gebouw is in structuur flexibel ontworpen, waardoor het mogelijk is om de appartementen later ook zonder zorgfunctie te verhuren. Alle appartementen en de ontmoetingsruimtes worden voorzien van een buitenruimte waarin bewoners drempelloos naar buiten kunnen – met zicht op het omringende groen. Daarnaast speelt oriëntatie een grote rol: ontmoetingsruimtes zijn herkenbaar gepositioneerd én maken optimaal gebruik van de verschillende kwaliteiten van daglicht. Hiermee wordt het dag- en nachtritme van de bewoners op natuurlijke wijze ondersteund.

Het concept van Laarstede bestaat uit een hybride constructie: de toren wordt opgetrokken volgens traditionele betontechniek in combinatie met kalkzandsteen. De gevels kennen een afwerking geprefabriceerde houtskeletbouw elementen. Het tussenlid wordt opgebouwd in een combinatie van gelamineerde liggers en CLT vloerdelen, evenals de balkons. Zo werken we aan een optimale balans tussen duurzaam bouwen, innovatie en realisatie. De verwachtte oplevering staat gepland in 2023.

1156
Diverse lagen als verbinding tussen oud- en nieuwbouw vloeien richting de woontoren
1157
Vogelvluchtimpressie