Stadsvilla’s vullen leegte op in Bossche binnenstad

Stadsvilla’s vullen leegte op in Bossche binnenstad

Op een mooie locatie aan de Dommel in de historische binnenstad van ’s Hertogenbosch worden twee eigentijdse stadsvilla’s gebouwd. BiermanHenket ontwierp deze villa’s die op zorgvuldige wijze in de context van veelal negentiende-eeuwse stadshuizen zijn ingepast.

Op de plek waar een felle brand een gat sloeg in een rij van historische panden, staat voor 2022 de bouw van twee hoogwaardige woningen gepland. Ons bureau heeft de twee woningen qua grootte zo ontworpen dat ze goed passen in de gevarieerde belendende bebouwing. Ze krijgen ieder een eigen karakter: de ene woning wordt aan de straatzijde gekenmerkt door een terughoudend gedetailleerd bloemkozijn en een gevel van een grijs genuanceerde, langwerpige baksteen. De andere woning heeft een klassiekere gevelindeling van drie traveeën en wordt opgetrokken in rode baksteen. Ook het interieur is bijzonder: het aanzienlijk hoogteverschil tussen straat en tuinzijde is gebruikt om een moderne open splitlevel indeling te ontwerpen voor de royale villa’s. De linker woning heeft een vide aan de tuinzijde die het daglicht tot diep in de woning binnen brengt, de andere woning eindigt met een éénlaagse uitbouw en dakterras met uitzicht op de tuin.

De stadsvilla’s zijn niet alleen zorgvuldig vormgegeven en gedetailleerd, ook duurzaamheid is verweven in het ontwerp. De stadsvilla’s zijn zo ontworpen dat ze voldoen aan BENG: bijna energie neutrale gebouwen. Hoogwaardige isolatie en hoge eisen aan kierdichting zorgen hier onder meer voor. Grote glazen puien geven aan de achterzijde fraai zicht op de tuin, maar bieden ook de mogelijkheid het zonlicht optimaal te benutten voor passieve warmte en daglicht. In de zomer wordt deze warmte buitengehouden door lamellen en zonwering, geïntegreerd in het ontwerp. Daarnaast zijn de woningen bijna volledig zelfvoorzienend door een warmtepomp en zonnepanelen. De auto’s kunnen inpandig gestald worden, waardoor de tuin geheel beschikbaar is voor planten en bomen en de daken van de ateliers in de tuin zijn voorzien van een groen mos-sedum dak dat dient als waterbuffer en zorgt voor meer biodiversiteit in de stad.

1215
Impressie voorgevels
1214
Impressie achtergevels

'BiermanHenket ontwierp deze villa’s die op zorgvuldige wijze in de context van veelal negentiende stadshuizen zijn ingepast.'

1216
Interieur van woning met vide aan tuinzijde
1218
Interieur van woning met vide bij trap
1220
Zicht op achtergevels vanuit de tuin