Sjoekie de Bijll Nachenius zet nieuwe stap in carrière

Verbinden en loslaten
Sjoekie de Bijll Nachenius zet nieuwe stap in carrière

Met de ervaring en het plezier dat Sjoekie de Bijll Nachenius opdeed bij BiermanHenket neemt ze eind dit jaar afscheid van het bureau.  Wetende dat het bureau in goede handen is, want: “Er staat een nieuwe generatie klaar die met ervaring en nieuwe energie  - onder de inspirerende leiding van Janneke, Yvonne en Joep - het bureau mee gaat trekken.” Mensen met verbindende kwaliteiten die zich net als zij willen verwonderen. 


“Wat dit vak zo leuk en boeiend maakt, is dat je bij ieder nieuw project een nieuwe wereld binnenstapt. Een omgeving met een eigen ecosysteem, dat je mag ontdekken. Dat begint met de mensen en organisaties. Hoe werken zij én hoe trekken we samen op in het ontwerpproces?”, zegt Sjoekie. “Maar het is ook de energie die je ervaart wanneer een project vorm krijgt en je op een dag door je eigen ontwerp loopt. Iedere keer is dat weer een sensatie.’ En dan te bedenken dat zij tijdens haar studie in Delft een archeologisch museum voor scheepswrakken ontwierp. Zo’n gelegenheid om zich te verwonderen zou zich volgens haar niet vaak meer voordoen in het werkende leven. Het tegendeel bleek het geval. “De portefeuille van BiermanHenket heeft alleen maar ‘afstudeerprojecten’ op de meest fantastische plekken.”


Maatschappelijk relevant
Wat begon met de sollicitatie bij het bureau naar aanleiding van het Maastheater in Rotterdam, kreeg een vervolg in de meest uiteenlopende projecten die allemaal één belangrijk kenmerk delen: hun maatschappelijke relevantie. Zoals het Rijksmonumentale Openluchtbad in Zwolle. “Een technisch bijna onmogelijke opgave, maar de betrokkenen hadden zo veel liefde voor deze plek.” Ook civiele projecten passeerden de revue, zoals het Stuwensemble Nederrijn en Lek en de sluis bij Eefde. “De renovatie van het Stuwensemble was aanbesteed aan een elektrotechnisch bedrijf, maar de stuwen beschikken ook over een onmiskenbare architectonische kwaliteit. Mede door onze inspanningen is het hele ensemble – de stuwen in Hagestein, Amerongen en Driel – bij de renovatie als monument beschouwd.” Een predicaat waarover het Sluiscomplex in Eefde al beschikte. Hier vroeg de landschappelijke inpassing van een nieuwe doorgang om extra aandacht. ‘Dagelijks trekt deze sluis vele bezoekers. Om de bijzondere beleving niet te verstoren is met de landschapsarchitect een esthetisch programma van eisen opgesteld. Waarbij de nieuwe kolk het karakter van de monumentale heftorens versterkt en rondom de sluis voldoende ruimte is om het spektakel van het schutten van de schepen te bekijken.”


Hoe complexer, hoe interessanter
Waar historie, sociale aspecten, onderzoek en technische kennis elkaar treffen, komen de kwaliteiten van BiermanHenket optimaal tot hun recht. Sjoekie: ‘Wij houden van projecten waar mensen een band mee hebben, plekken die ertoe doen. Hoe complexer de opgave, hoe interessanter het is. Daar ligt onze kracht. We zijn goed in luisteren. Naar mensen én naar de omgeving. Waarbij we kijken naar de invloed van de historie en hoe deze met de functie samenkomt.” De grenzen verkennen, wordt daarbij niet geschuwd. Ook niet bij de Prinsenhof in Delft, waar afscheid genomen wordt van een verbindingsgang en 32 hoogteverschillen, zodat het museum toegankelijker en opener wordt. “We zijn niet bang om keuzes te maken, omdat je door zo’n stevige ingreep soms meerdere problemen tegelijk kan tackelen. Bovendien is een statement maken nooit het uitgangspunt, het altijd het gevolg van de vraag.”.

2578
2019, tussenstop bureauexcursie in Luxemburg
2584
2017, op bureauexcursie in Kopenhagen

Drempels wegnemen
Het uitgangspunt van BiermanHenket is: het moet kloppen en mooi zijn.  Dat zit al sinds de oprichting in de genen van het bureau. Hubert-Jan Henket droeg 18 jaar geleden de leiding over aan Janneke en Sjoekie. Zijn professionele en menselijke waarden inspireerden Sjoekie en kenmerken het bureau nog altijd. “Met Janneke, Joep en Yvonne is steeds gebouwd aan de hechtheid van het team. Daarnaast proberen we talenten de ruimte te geven om zichzelf verder te ontwikkelen. En we vinden het heel belangrijk dat onze mensen iets extra’s hebben, waardoor anderen zich tot hen wenden. Dat kan technische kennis zijn, zich uiten in ontwerpkracht, maar ook in communicatie en intuïtie.” Niet iedereen wordt een groots architect, maar dan kun je nog wel uitblinken in facetten van het vak, heeft Sjoekie ervaren. 


De kracht van verbinding
“Mijn kracht als communicator en verbinder werd duidelijker toen het bureau groeide van 12 naar 40 medewerkers. Ik heb me altijd ingespannen om iedereen mee te nemen, geduld te hebben, mensen binnenboord te krijgen én vertrouwen te geven. Dat is de basis van ons team. We werken met elkaar en voor elkaar en combineren loyaliteit en saamhorigheid met enthousiasme en vertrouwdheid.” Aspecten die intern belangrijk zijn, maar ook een vitale relatie met de opdrachtgever definiëren. En … een dimensie van het vak die Sjoekie aantrekkelijk vindt. “Ik hou van de procesmatige kant. Het is interessant hoe je in gesprek met de opdrachtgever doorgrondt wat de échte vraag is. Deze gesprekken, het luisteren, wegen van opties en de strategie bepalen, maken het vak aantrekkelijk. Het zijn de eerste stappen om samen een structuur op te zetten. Een basis waarbij je de ruimte creëert voor architectuur die schoonheid, duurzaamheid, functionaliteit en toekomstbestendigheid verenigt.”
 

Die liefde voor het bestaande combineren met vrij nadenken over de toekomst, zit verweven in haar en het bureau. Maar ook het investeren in jezelf en elkaar stimuleren. Beter worden. De verantwoordelijkheid nemen. Flexibel zijn, ruimte bieden en elkaar ontmoeten. “En blijven gaan voor wat goed is!”

2580
Bureau excursie Bangkok 2008
2583
Sjoekie met Janneke en Yvonne op kantoor - 2018

Interview en artikel door Katja van Roosmalen