Renovatie en verduurzaming pastorie in uitvoering

Renovatie en verduurzaming pastorie in uitvoering

Uileborden, origineel glas-in-lood en ornamentenplafonds: de pastorie in Deursen-Dennenburg wordt gekenmerkt door veel historische elementen. De uitdaging aan BiermanHenket om dit monument weer in volle glorie te laten stralen én te verduurzamen, voor een aangenaam en sfeervol kantoor. 

De pastorie is in 1920 gebouwd op de terp van het Brabantse kerkdorp. Het gebouw was deels al in gebruik als kantoor, een grondige restauratie was echter noodzakelijk door achterstallig onderhoud en doordat het gebouw in de loop der jaren in zijn waarde was aangetast. Daarnaast is het herstellen van de pastorietuin ook een belangrijk onderdeel van het plan. BiermanHenket maakte voor De Kleijn Energy Consultants & Engineers, de nieuwe eigenaar en gebruiker, een ontwerp waarbij zowel alle aanwezige historische elementen in ere worden behouden of waar nodig hersteld en het monument tegelijkertijd verduurzaamd wordt. Een warmtepomp zorgt voor een duurzame opwekking van de lage temperatuur verwarming en koeling. De begane grond is onder meer voorzien van vloerisolatie en vloerverwarming, met uitzondering van de originele terrazzovloer in de karakteristieke entreehal. Een in 1985 gebouwde niet-monumentale aanbouw wordt getransformeerd tot kantine en extra vergaderruimte; op het dak worden zorgvuldig ingepaste zonnepanelen toegepast die het gebouw volledig zullen voorzien in elektra. De kap is aan de binnenzijde geïsoleerd en wordt afgewerkt met houten delen, passend bij het monument. De spanten en het historische schoon metselwerk blijven zichtbaar.

“Naast de verduurzaming van het monument, is er ook een specifiek concept rondom de toepassing van kleur in het interieur ontworpen. Het pand is in neoclassicistische architectuur gebouwd; voor het kleurenplan hebben we ons laten inspireren door kleurenonderzoek en het kleurgebruik van schilderijen uit dezelfde stroming die ook terugkomen in de glas-in-lood ramen. Deze kleuren worden verwerkt op vloer, wand en plafond. Geornamenteerde gipsplafonds, historische architraven tot de originele houten traponderdelen komen daarmee straks optimaal tot uiting,” licht architect Joep van As toe. De werkzaamheden zijn op dit moment volop in uitvoering. Oplevering van de pastorie staat gepland voor oktober van dit jaar.

1201
Inkijkdoorsnede van de nieuwe situatie
1189
Historisch beeld (BHIC)
1190
Pastorie voor renovatie
1186
Interieur onder de houten kap: straks een open kantoorruimte

'De kap is aan de binnenzijde geïsoleerd en wordt afgewerkt met houten delen, passend bij het monument. De spanten en het historische schoon metselwerk blijven zichtbaar.'

1187
Gestileerd kruis op voordeur
1188
Origineel glas-in-lood