Open Monumentendag

zaterdag 14 en zondag 15 september
Open Monumentendag

Open Monumentendag 14 en 15 september 2019

Onderwijsmuseum Dordrecht
Het monumentaal kantoorgebouw De Holland in Dordrecht werd in 1939 ontworpen door Sybold van Ravesteijn voor brandverzekeringsmaatschappij Holland van 1859. In de jaren '80 werd het pand verbouwd tot supermarkt, waarbij het oorspronkelijke interieur volledig werd gesloopt, de gevel flink werd aangetast, en er allerlei volumes werden aangebouwd. Het onherkenbaar aangetaste monument van Van Ravesteijn is door een alomvattende, integraal ontwikkelde transformatie weer in de oorspronkelijke glorie hersteld. Het is de huisvesting voor het Onderwijsmuseum: speciaal voor Open Monumentendag op zaterdag én zondag vrij toegankelijk.
Onderwijsmuseum, Burgemeester de Raadtsingel 97, Dordrecht

Bibliotheek, Deventer
De nieuwe bibliotheek in Deventer is gebouwd aan de Stromarkt, midden in de binnenstad, op de kelders van een bankgebouw uit de jaren '60. Het naastgelegen 12-eeuwse rijksmonument De Proosdij is onderdeel van het gebouwencomplex geworden. De aangrenzende Proosdijtuin is een groene ontmoetingsplek, voorzien van een historische bruine beuk. De bibliotheek is op zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur vrij te bezoeken, om 11.00 - 12.00 - 13.00 uur starten rondleidingen.
Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18, Deventer

GGD IJsselland, Zwolle
Het rijksmonumentale pand van de voormalige NV Elektriciteitsfabriek IJsselcentrale, oorspronkelijk ontworpen door Meijerink en Van der Steur en gebouwd in 1939, is volledig gerenoveerd en ingericht als een open, flexibele werkomgeving. Tijdens deze renovatie zijn onder andere diverse aanpassingen die in de loop der jaren zijn aangebracht, storend voor de monumentale beeldwaarde, ongedaan gemaakt waardoor de architectuur weer straalt in volle glorie. Een deel van het gebouw is zaterdag  van 10.00 uur tot 17.00 uur vrij te bezichtigen: neem een kijkje in de hal, loop over de oude trappen en bewonder de glas-in-loodkunstwerken.
GGD IJsselland, Zeven Alleetjes 1, Zwolle

Openluchtbad, Zwolle
Het rijksmonumentale Openluchtbad in Zwolle uit 1934 van architect en constructeur Wiebenga is volledig gerestaureerd. De werkzaamheden omvatten een technische restauratie, het versterken van de monumentale kwaliteit, functionele verbeteringen en verduurzaming van het zwembad. De symmetrie in het oorspronkelijk ontwerp is hersteld: het bad bestond uit twee identieke delen voor mannen en voor vrouwen, gespiegeld langs een denkbeeldige as. Op de plaats van de eerder gesloopte springtorens bij het diepe vrouwenbassin zijn nieuwe springtorens geplaatst naar het oorspronkelijke ontwerp van Wiebenga. Zaterdag is het Openluchtbad vrij toegankelijk van 11.00 uur tot 17.00 uur.
Openluchtbad, Ceintuurbaan 1, Zwolle

Olympisch Stadion, Amsterdam
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de renovatie en transformatie van het karakteristieke Citroëngebouw Zuid. Dit gebouw is onderdeel van een architectonisch en stedenbouwkundig drieluik van architect Wils. Naast het Citroëngebouw Zuid, maken Citroëngebouw Noord en het Olympisch Stadion hier onderdeel van uit. Het Olympisch Stadion is op zondag geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur, de gehele dag vinden er rondleidingen plaats.
Olympisch Stadion, Stadionplein 2, Amsterdam

Museum de Fundatie, Zwolle
Het neoclassicistische pand is gebouwd tussen 1838 en 1841, naar een ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck. Het deed dienst als Paleis van Justitie en bood later onder meer onderdak aan de Rijksplanologische Dienst. In 2012 en 2013 onderging het pand een spectaculaire uitbreiding. 'De wolk', de ellipsvormige, biedt plaats aan twee tentoonstellingszalen met indrukwekkend zicht over de oude stad. Op de grens tussen de middeleeuwse stadskern en de 19e-eeuwse singels is het vernieuwde museum een hedendaags baken en een icoon voor de toekomst. Op zaterdag is de Fundatie van 09.00 uur tot 11.00 uur vrij toegankelijk.
Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle

 

GGD IJsselland, Zwolle

GGD IJsselland, Zwolle
259
Openluchtbad, Zwolle
99
Museum Fundatie, Zwolle