Opbouwfase Museum van Bommel van Dam gestart!

Opbouwfase Museum van Bommel van Dam gestart!

De transformatie van het postkantoor in Venlo tot Museum van Bommel van Dam is volop in uitvoering. De sloop is inmiddels afgerond, nu gaat het project de opbouwfase in.

Het nieuwe Museum van Bommel van Dam verhuist in 2021 naar een vleugel van het door Rijksbouwmeester Hayo Hoekstra ontworpen monumentale postkantoor in Venlo. BiermanHenket ontwierp de herbestemming, waarbij het in 1938 gebouwde postkantoor gerenoveerd en verduurzaamd wordt. In de sloop- en stripfase zijn alle verlaagde systeemplafonds verwijderd, waardoor monumentale binnenkozijnen weer in het zicht komen. “Niet alleen in het interieur willen we de monumentale elementen laten spreken door ze meer zichtbaar te maken, ook in de gevels herstellen we daar waar nodig de kwaliteit en het architectonische karakter. Zo brengen we de oorspronkelijke verdeling in kozijnen terug op de eerste verdieping, waar de stalen kozijnen in het verleden zijn vervangen voor kunststof. Bij deze eerdere ingreep zijn tevens een groot deel van de ramen dichtgezet: ook hier wordt naar oorspronkelijk beeld weer helder glas toegepast. De ruimtes achter deze gevel, de toekomstige museumzalen, zijn daardoor straks royaal voorzien van daglicht. Op de begane grond zijn vier borstweringen verwijderd. Hier worden terrasdeuren ingepast in de monumentale detaillering. Zo ontstaat er zicht en daglicht op de begane grond,” licht projectarchitect en partner Yvonne Segers-van Wilderen toe.

Het in de tachtiger jaren gebouwde tussenlid is volledig gesloopt en maakt daarmee plaats voor een nieuw en in verschijning contrasterende entree aan de parkzijde. Een glazen plint biedt een transparante verbinding tussen de openbare ruimte en het museum. Deze parkentree maakt bovendien een vrij toegankelijke doorsteek richting de entree aan de stadszijde mogelijk: ruim de helft van het gebouw is straks publiek toegankelijk. Bovenop de parkentree komt een dakterras met uitzicht over de stad. Ook de monumentale oudbouw biedt straks een panorama over de stad. Waar voorheen de kap niet in gebruik was, wordt deze ruimte in het ontwerp bij het museum betrokken en is onderdeel van de openbare route. Een nieuw kunstvenster in deze kap werkt als blikvanger en uitzichtspunt. “De komende weken gaan we onder andere proefopstellingen maken van de parkgevel en de bekleding van het kunstvenster,” vertelt projectleider en directievoerder Jorg de Bie. “Zo kunnen we de laatste details van bevestiging, maar ook de kleur op locatie beoordelen en aanscherpen. Daarnaast is de sparing in het dak voor het kunstvenster gemaakt en is er gestart met het opbouwen van de duurzame demontabele houtconstructie.”

1087
De verwijderde borstweringen in de voorgevel
1089
Terrasdeuren dienen later geplaatst te worden

'Waar voorheen de kap niet in gebruik was, wordt deze ruimte in het ontwerp bij het museum betrokken en is onderdeel van de openbare route. Een nieuw kunstvenster in deze kap werkt als blikvanger en uitzichtspunt.'

1090
Spanten voor het kunstvenster liggen klaar om gemonteerd te worden
1091
De demontabele houtconstructie voor het kunstvenster in opbouw
1088
Impressie van de voorgevel met het kunstvenster
1092
Impressie van de nieuwe parkentree