Move opgeleverd

Move opgeleverd

De transformatie van het voormalige Citroëngebouw Zuid in Amsterdam is gereed! Het door architect Jan Wils (1931) ontworpen gebouw is gerestaureerd en deels vernieuwd tot verzamelgebouw voor hoogwaardige kantoor, retail- en horecafuncties. Het is inmiddels in gebruik genomen door Pon en is opengesteld voor publiek. 

Het modernistisch gebouw werd in 1931 ontworpen als garage, magazijn, kantoor en showroom door Jan Wils, tevens architect van het naastgelegen Olympisch Stadion uit 1928. De nieuwbouw (ongeveer de helft van het gebouw is nieuw) is in vorm geïnspireerd op het ontwerp van Wils: een bloksgewijze opbouw, witte gevels en afgeronde hoeken.

De gevels zijn bekleed met eigentijdse geglazuurde keramische elementen, die in kleur passen bij het geschilderde metselwerk van het bestaande gebouw en het tegenover gelegen voormalige Citroën Noord gebouw. Aan de zijde van de hoofdentree van het Stadion is een bijzondere glazen entree en trappenhuis ontworpen. In de nieuwbouw zijn Pon Bike, kantoren voor Pon en twee restaurants gevestigd. Als centraal punt, spil tussen de oud- en nieuwbouw, is een grote evenementen ruimte met glazen overkapping gerealiseerd. Deze bevindt zich op de plek van de oorspronkelijke werkplaats. Meer beeld en informatie is hier te vinden.

Een deel van de bestaande gevels is gerestaureerd, geïnspireerd op de oorspronkelijke verfijnde detaillering. Aan het Stadionplein is een nieuwe entree met een bijzondere te openen pui ontworpen: de stalen pui wordt met hydraulische plunjers omhoog bewogen, zodat deze overdag een luifel vormt. In gesloten situatie blijft het door Wils ontworpen gevelbeeld in stand. Deze pui in de bestaande bouw vormt de hoofdentree naar het publieksgedeelte van Pon, waar zij een publiek toegankelijk future mobility experience center hebben geopend.

769
Nieuwe entree aan zijde stadion
960
Entreeheffer
772
Interieur atrium
778
Interieur expo-ruimte
986
Interieur nieuwbouw evenementenruimte