Laagdrempelige vernieuwde entree voor WTC Rotterdam

Laagdrempelige vernieuwde entree voor WTC Rotterdam

De nieuwe roltrappen voor de monumentale entree van World Trade Center Rotterdam zijn geplaatst en in gebruik genomen: een bijzondere blikvanger, voorzien van twee bordessen en daarmee uniek voor Nederland. Tegelijkertijd hebben de monumentale natuursteen trappen hun oorspronkelijke brede maat teruggekregen. 

De royale monumentale entree is met de inpassing van de roltrappen laagdrempeliger en gastvrijer gemaakt. Het hoofdniveau van het gebouw, ruim vijfenhalf meter hoger dan het maaiveld, is hiermee op een prettige manier gekoppeld aan de straat. De natuursteen trappen sluiten weer mooi in de volle breedte aan op de gevel. Vanwege de monumentale context is er extra aandacht aan de vormgeving van de roltrappen besteed: ze volgen het verloop van de natuurstenen trap met twee bordessen. Een bijzondere uitvoering, het maakt dit namelijk de enige bordesroltrap die is toegepast in de buitenlucht van Nederland. Ook de materialisatie en detaillering sluit secuur aan bij de bestaande architectuur. De balustraderanden zijn voorzien van een gebruind messing coating en verlichting is subtiel geïntegreerd. “De gerenoveerde entree met bijzondere roltrappen verbetert de toegankelijkheid en openheid van de hoofdtoegang aan de Coolsingel. Het is een belangrijke stap in de realisatie van het masterplan voor WTC Rotterdam, waarbij het de doelstelling is om er een duurzaam, levendig en divers gebouwcomplex van te maken,” licht Janneke Bierman toe. Het masterplan bestaat uit meer dan 20 deelplannen, waarvan er al een aantal gereed zijn. Zo is het nieuwe hotel met 168 kamers net geopend, de entreehal, business center en De Koffiesalon zijn gemaakt. Ook is er een nieuwe interne verbinding tussen de parkeergarages en de entree gerealiseerd, een deel van de gevels is gerenoveerd en de Schippersbeurszalen zijn in ere hersteld.

1151
Een unieke uitvoering: de roltrappen volgen tweemaal het bordes van de trap. © WTC Rotterdam
1153
De roltrappen maken de entree laagdrempeliger en gastvrijer. © WTC Rotterdam

'Ook de materialisatie en detaillering sluit secuur aan bij de bestaande architectuur. De balustraderanden zijn voorzien van een gebruind messing coating en verlichting is subtiel geïntegreerd.'

1152
De monumentale natuursteen trappen hebben hun oorspronkelijke brede maat teruggekregen. © WTC Rotterdam