Kantoor GGD IJsselland

wint Erfgoedprijs Zwolle Kampen 2017
Kantoor GGD IJsselland

Kantoor GGD IJsselland wint Erfgoedprijs Zwolle Kampen 2017

Het Rijks monumentale pand van de voormalige NV Elektriciteitsfabriek IJsselcentrale (Meijerink en Van der Steur, 1939) is volledig gerenoveerd en opnieuw ingericht als een open, flexibele werkomgeving volgens de principes van het Nieuwe Werken. Bierman Henket architecten heeft de renovatie ontworpen, Bierman Henket interieur is verantwoordelijk voor het ontwerp van het interieur.

De jury roemt het duurzaam in stand houden van het monument. De mooie en zorgvuldige wijze waarop het pand is herbestemd is tot de huidige functie, waarbij steeds een balans tussen gebruik en monumentale waarde gevonden is. Het verplaatsen van de hoofdingang naar de oorspronkelijke plek in het gebouw wordt gewaardeerd omdat zo het monumentale straatbeeld hersteld is. De publieksvriendelijke openheid is een belangrijke kwaliteit, aldus de jury.

De markante hoofdentree, de met travertin bekleedde entreehal en het hoofdtrappenhuis zijn ontdaan van latere toevoegingen en in oude glorie hersteld. Een vernieuwde ontvangsthal markeert het begin van de hoofdas die de publieke ruimtes en de haaks op deze as gelegen kantoorvleugel ontsluit.Een reeks nieuwe vides en trappen legt verbindingen tussen de verschillende verdiepingen.
De gevels van het monumentale kantoorgebouw zijn gerestaureerd, de bronzen kozijnen zijn gerestaureerd en voorzien van dubbele beglazing en waar nodig zijn nieuwe gevelopeningen aangebracht.

In de kantoorvleugel zijn alle later ingebouwde inrichtingselementen, systeemwanden en plafonds gesloopt. De oorspronkelijke gang uit geglazuurd metselwerk is op een aantal plaatsen open gebroken, waardoor diagonale zichtlijnen over de breedte van de kantoorvleugel zijn gecreëerd. Een nieuw ontworpen, multifunctionele flexkast vouwt zich om de bestaande gangwand. De flexkast bevat aan weerszijden lockers, postvakken, een garderobe, een pantry, kopieer-/print-units en overlegnissen. In de verder open kantoorruimte zorgt het kastmeubel voor differentiatie in werkplekken.
De keuze van materialen, kleuren en verlichting sluit aan op de monumentale waarden van het gebouw en draagt tegelijkertijd bij aan de diversiteit en de identiteit van GGD IJsselland.

 

547
548
549