Innovatief en duurzaam woonhuis VIRTUe in opbouw

Innovatief en duurzaam woonhuis VIRTUe in opbouw

In samenwerking met meerdere partners, waaronder BiermanHenket, ontwerpen studenten van de TU Eindhoven een innovatief en circulair demonstratiehuis dat duurzaam gedrag op stadsniveau moet stimuleren. Na 21 maanden van ontwikkelen wordt binnenkort dit huis van de toekomst opgebouwd.

De groep studenten van de TU Eindhoven nemen deel aan de internationale Solar Decathlon-competitie onder de naam VIRTUe. De opdracht is om een demonstratiehuis te bouwen dat functioneert op zonne-energie; de komende editie in Wuppertal vraagt daarnaast om innovatieve ideeën voor renovatie en uitbreiding van bestaande bouw. Team VIRTUe heeft, met ondersteuning van onder andere BiermanHenket, Paul de Ruiter Architects en Royal Haskoning, het concept Ripple bedacht. Naast het circulair en duurzaam ontworpen woonhuis, wordt een duurzame levensstijl door de bewoners op meerdere manieren gedeeld met de sociale omgeving.

Het concept bestaat uit een demonstratiehuis, waarin twee appartementen zijn opgenomen. Een dergelijk volume kan daarmee bovenop bestaande gebouwen worden toegevoegd. Naast een gemeenschappelijke ruimte, waar grote apparaten staan om te delen en daarmee de ecologische voetafdruk te verkleinen, is er ook een app ontwikkeld. Deze app is verbonden met alle apparaten binnen- en buitenshuis, die doelen stelt en adviezen geeft. Het ontwerp wordt momenteel als testversie gebouwd op het terrein van de TU Eindhoven. Later zal het geheel gedemonteerd en getransporteerd worden, om later in Wuppertal op te bouwen voor de competitie in juni volgend jaar.

1191
Impressie van het woonconcept 'Ripple'
1200
Het ontwerp in opbouw