Finesse opgeleverd!

Finesse opgeleverd!

De nieuwe huisvesting van Finesse is opgeleverd. Niet alleen is het gebouw duurzaam ontworpen op het gebied van waterbuffering en energieverbruik, maar ook in de bouwstructuur. De hoofdconstructie en gevels zijn optimaal geëngineerd en demontabel uitgevoerd.

Finesse is een bedrijf dat is gespecialiseerd in het maken en aanbrengen van houten vloeren en andere interieurelementen. De vraag vanuit Finesse betrof een nieuwe huisvesting met onder andere een showroom waarin verschillende houttoepassingen zijn verwerkt en optimaal tot hun recht kunnen komen. Het ontwerp omvat een kantoor, logistieke ruimte en een showroom. Een transparante showroom is voorzien van een royale vide en op de hoek gesitueerd, die in verbinding staat met twee lagen aan kantoorruimte. Op de begane grond is tevens een werkplaats gesitueerd, waar aan straatzijde monsters worden voorbereid en houten onderdelen geprefabriceerd. Aan de achterzijde bevindt zich de logistieke ruimte en het depot. Vanaf de start is er met een grote duurzame ambitie ontworpen, waarbij de gemaakte keuzes ook van invloed zijn geweest op de architectuur. Zo kenmerkt het gebouw zich in een sterke ritmiek van prefab grenenhouten elementen, die tevens de hoofdconstructie vormen en dus – zowel van binnen als buiten – zichtbaar zijn. Binnen de ritmiek van hout is er gezocht naar dynamiek door het toepassen van geprofileerde stalen gevelbekleding. Ieder stramien kent een unieke samenstelling in deze geprofileerde elementen door variërende combinaties van vier verschillende modellen.

1068
Hoek nieuwbouw met transparante showroom

De combinatie van de houten constructie met een zo efficiënt mogelijk toegepaste stalen hulpconstructie, levert een aanzienlijke beperking in het gebruik van beton op. Daarbij zijn de stalen en houten onderdelen zo ontworpen en gedetailleerd, dat deze volledig demontabel zijn. Naast een duurzame bouwstructuur, vindt waterbuffering plaats op eigen terrein, zonnepanelen op het dak voorzien in de eigen energiebehoefte en nachtventilatie zorgt voor een low-tech maar gezond binnenklimaat. In slechts vijf maanden tijd is het gebouw gerealiseerd zonder noemenswaardige problemen. Deze korte bouwtijd is mogelijk gemaakt door de doordachte constructie, de detaillering en het volledig in BIM uitwerken van het gebouw in samenwerking met veel betrokken partijen. Aan het interieur, eveneens door Bierman Henket ontworpen, wordt momenteel de laatste hand gelegd. Verschillende settings, van een meer museale context in productpresentaties op wanden tot een interactieve workshop-sfeer, creëren een dynamische showroom. De oplevering van het interieur staat voor augustus gepland.

1069
Stramien van gevel
1070
Logo Finesse verwerkt in gevel

"Gebruik van beton is tot een minimum beperkt: daarnaast zijn de stalen en houten elementen zo ontworpen en gedetailleerd, dat deze volledig demontabel zijn."

Joep van As, projectarchitect
1071
Logistieke ruimte, met een zichtbare bouwstructuur van hout
1072
Casco interieur kantoorruimte
1073
Impressie ontwerp interieur