Academy of Data Science

Definitieve ingebruikname
Academy of Data Science

In de historische binnenstad van 's-Hertogenbosch is de laatste fase van de transformatie van klooster Mariënburg naar Jheronimus Academy of Data Science (JADS) opgeleverd. De onderwijs- en kantoorruimtes voor de nieuwe, internationale masteropleiding van de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van Tilburg zijn nu allemaal in gebruik.

Definitieve ingebruikname Academy of Data Science

Het eerste deel van het 19e-eeuwse, rijks monumentale kloostercomplex werd in september 2016 opgeleverd. JADS is toen gestart in tijdelijke onderwijsvoorzieningen van klaslokalen, werkplekken, studieruimtes en een lunchcafé. Eén vleugel van het complex is omgebouwd naar woonvoorziening voor internationale studenten en onderzoekers.

De laatste fase bestond uit de bouw van collegezalen, studieruimtes, werkplekken voor start-ups en incubators, overleg- en presentatieruimtes en een groot werklunchcafé op de vroegere binnenplaats. In de kloosterkapel is een grote collegezaal gerealiseerd die plaats biedt aan 180 studenten en die door de inzet van flexibele tribune-meubels ook voor openbare bijeenkomsten kan worden gebruikt. BiermanHenket ontwierp niet alleen de transformatie, maar ook alle inrichting.

Het hoofdgebouw werd in 1896 ontworpen door architect Van Groenendael als Moederhuis van de Nederlandse Provincie van de Congregatie Zusters JMJ. Het belangrijkste doel van deze congregatie is het geven van onderwijs aan de armen. Dit onderwijs werd bekostigd met een huishoudschool voor meisjes uit de welgestelde kringen. De zusters in Mariënburg hebben na WOII een belangrijke bijdrage geleverd aan de herstructurering van het basisonderwijs in 's-Hertogenbosch.

513
514
515
521
516
517
518
519
520