De Nieuwe Ooster

genomineerd voor Geurt Brinkgreve Bokaal
De Nieuwe Ooster

De Nieuw Ooster genomineerd voor Geurt Brinkgreve Bokaal

De Oosterbegraafplaats in Amsterdam werd in 1889 ontworpen door landschapsarchitect Springer. In een landschappelijk park tekende hij een symmetrisch entreegebied dat door architect Weissman met gebouwen in neorenaissancestijl werd ingevuld. In 1939 werd het centrale ontvangstgebouw vervangen door een aula van stadsarchitect Leupen.

BiermanHenket ontwierp en begeleidde de realisatie van de herinrichting van het entreegebied, in nauwe samenwerking met Karres en Brands landschapsarchitecten. Latere toevoegingen zijn gesloopt. Functies zijn gereorganiseerd en binnen de kaders van het Rijksmonument aangepast aan deze tijd. Toegevoegde bouwvolumes zijn licht en open vorm gegeven; de oorspronkelijke geometrische compositie is hersteld.

De aula van Leupen is gerenoveerd en uitgebreid met een crematorium. In de as naar de begraafplaats is een heffer ontworpen. Bij een crematie wordt aan het eind van de afscheidsceremonie de kist omhoog geheven, naar het crematorium op de eerste verdieping. Hier kunnen nabestaanden de overledene begeleiden tot aan de oven. De door Leupen bedachte ceremonie van begraven is zo aangevuld met een hedendaagse ceremonie van cremeren. Bekijk hier een filmpje van de heffer.

De barenloods is getransformeerd naar een kleine aula. Een fijnmazige structuur van zinken zadeldaken op kolommen en houten wanden is rond het monumentale gebouw gevouwen. In deze uitbreiding bevinden zich ontvangstruimten, een koffiekamer en facilitaire ruimten.

De Nieuwe Ooster

De Nieuwe Ooster
Heffer in afscheidsruimte crematorium eerste verdieping, foto Theo Krijgsman
De Nieuwe Ooster
Herinrichting entreegebied
669
Kleine aula in voormalig barenloods, foto Joep Jacoabs
670
Kleine aula in barenloods, foto Joep Jacobs