Bureau excursie 2023: Er gaat niets boven Groningen!

Bureau excursie 2023: Er gaat niets boven Groningen!

De jaarlijkse bureau excursie van BiermanHenket ging dit jaar naar Groningen, duurzaam vervoerd per trein, fiets en benenwagen.

Twee dagen fietsen en wandelen door deze veelzijdige stad met bijna 40 Brabantse ontwerp- en bouwfanaten levert bijzondere plaatjes op. Lange fietspolonaises, prachtige vergezichten over de stad en indrukwekkende details. Diverse rondleidingen door lokale experts waren onderdeel van het programma.

2556
2558

Een van de eerste stops wat het Stadhuis. In 2022 is dit rijksmonument uit 1810 gerenoveerd en verduurzaamd. Andere belangrijke ingrepen zijn het vergroten en verplaatsen van de raadszaal naar de zolder en het inpassen van de burgerzaal in de vroegere lichthof. Een aansprekend gebouw met zeker een paar inspirerende ontwerpoplossingen!

In de middag werd het bureau ontvangen in het meest duurzame schoolgebouw van Nederland; Energy Academy Europe. Een uitgebreide presentatie en rondleiding van architect Paul van Bussel samen met gebouweigenaar en beheerder gaven inzicht in de vernieuwende wijze waarmee in dit gebouw met energie wordt omgegaan. Aansluitend nam Paul van Bussel ons mee naar het Suikerunieterrein, waar Unie Architecten is gevestigd en de Energiehub050 wordt gerealiseerd. Dit gebouw is geheel volgens circulaire principes gerealiseerd en zal in 2030, als het Suikerunieterrein weer eigendom is van de gemeente Groningen, in zijn geheel worden verhuisd en op een andere locatie, en zelfs in een andere configuratie kan worden opgebouwd.

2560
2559

Kristiaan Kappelle van MWPO nam ons mee door het getransformeerde Groot Handelshuis aan de Grote Markt. Voorheen (deel van) de V&D, is het nu nu een combinatie van retail, kantoren, sport & horeca. Het introverte, gesloten karakter van het gebouw is opengebroken door het volume in twee├źn te delen en ramen in de gevel te plaatsen. In het midden bevindt zich een groot atrium dat tot aan de 5e verdieping reikt. 

Tussendoor had de stad nog veel meer interessante gebouwen, inrichtingen, gevels en andere ontwerpen te bieden. Zo werd onder andere het Forum, het Universiteitsmuseum, ons eigen Wiebengacomplex en uiteraard het groene appartementencomplex Mercado bestudeerd. 

Uiteraard kon dit alles eigenlijk niet tippen aan het, door de nachtburgemeesters, zorgvuldig samengestelde avondprogramma, met een heerlijk diner, een gezellige borrel en naar wens nog een (soort van) danspasje. Moe, maar vol inspiratie, en treinden iedereen weer zuidwaarts. Echt. Er gaat niets boven Groningen.

2564
2565