BiermanHenket@work: Dirk van Alem, over 3d modeling

BiermanHenket@work: Dirk van Alem, over 3d modeling

In deze BiermanHenket@work serie zoomen we in op de werkzaamheden van onze collega’s in de diverse projecten. In deze editie Dirk van Alem, technisch tekenaar, over 3d modeling.

BiermanHenket loopt voorop in de toepassing van BIM (Bouwwerk Informatie Model) bij de renovatie van bestaande gebouwen en nieuwbouw. Het gebruik van BIM is in ons werkproces geïntegreerd, van schetsontwerp bij de start van een opdracht tot aan gebouwbeheer na oplevering. Door driedimensionaal en geïntegreerd te werken ontstaat een optimale afstemming van bouwkundig werk, installatietechniek en constructieve deelsystemen. Een heel belangrijk onderdeel in BIM is communicatie, hiervoor gebruiken we binnen BiermanHenket een aantal nieuwe technieken.

Als onderdeel van de visualisatie in het ontwerpproces bij BiermanHenket maken we gebruik van 3D modeling. Waar we eerder een ontwerp tastbaar maakten met behulp van een handgemaakte maquette, kunnen nu de driedimensionele tekeningen met behulp van de 3D printer volledig in detail geprint worden. Zo’n volledig realistisch model op schaal zorgt voor duidelijkheid en consistentie in de uitvoering van het ontwerpproces.

Ook virtual reality is een aanwinst om een ontwerp tot leven te kunnen brengen voor bijvoorbeeld de opdrachtgever of de eindgebruikers. Door het ontwerpen in 3D creëren we virtuele werelden, waarin men, in elke fase van het ontwerp- en bouwproces, met een VR bril door heen kan lopen. Met behulp van deze virtual reality bril krijgt de kijker een realistisch gevoel en beleving van de diepte, licht en ervaring van de ruimte.

Dirk van Alem, technisch tekenaar en BIM coördinator: “Met de Oculus 3D stereoscopic bril kan je vrij bewegen door het ontwerp. Je wandelt door het ontwerp alsof het al gebouwd is, en ervaart de ruimtes. Zie hier een voorbeld van het schetsontwerp van Wolvenplein in Utrecht. Het is voor iedereen in het begin wat onwennig, maar het geeft veel inzicht in het ontwerp. Het verkleint in alle aspecten van je ontwerpproces de kans op misinterpretatie: in gesprek met je technische partners, maar zeker ook met de opdrachtgever of eindgebruikers. 3D modeling is een hele stap vooruit binnen ons vakgebied.”

 

2352
3D print maquette, opgebouwd uit losse delen
2351
Zicht door VR bril
Uitgebreide informatie over werken met BIM? Lees meer over onze ervaring en expertise